05.10.2022

Ден, за радост отреден

Бинка Величкова

Празникът на село Мамарчево – традиция, която все така живее и събира ежегодно хората, тръгнали някога оттук по широкия друм на живота, с техните близки, останали в родното село. Да ги очакват, посрещат и изпращат. Да не пустее бащиният дом, цветя да хубавеят в градинките, да греят от порядък и уют дворовете.

Слънчевият и поразително топъл 22 септември 2018 г. за всички тях бе ден, обагрен от радостни трепети, музикално веселие и пъстроцветието на фойерверките. Познатата празнична и толкова обичана атмосфера! Децата се радват на многобройните удоволствия и сладките изкушения. А възрастните – на приятните часове в раздумка с близки, познати и някогашни приятели пред масите с кулинарни вълшебства…

След знойния ден прохладната привечер развесели още повече стотици гости и техните сърдечни домакини. Приветства ги лично кметът на община Болярово Христо Христов, придружен от други официални лица: председателят на Общински съвет- Болярово Атанас Дженков, секретарят на общината Мария Чанева, общинският съветник С. Недева, кметът на селото Марчо Добрев.

В обръщението си към всички присъстващи г-н Христов акцентира на факта, че тазгодишният празник по време съвпада с националния – на 22 септември преди 110 години е обявена независимостта на България. А после пожела на всички весели часове с оркестър „Елховски ритми“, виртуоза на акордеона Тодор Ангелов и гласовитата солистка Нели Танева. Игривите мелодии на чудесния оркестър и звънките песни на изпълнителката караха хората на воля да поиграят, де се веселят почти до полунощ. Кулминацията на празничната вечер бе неотразимо красивата заря, събрала възхитените погледи на всички под небето на Мамарчево.

Общинското ръководство, както и дарителят Велко Велев подпомогнаха с готовност реализирането на празника – родолюбива традиция, която се тачи и съхранява през годините. Нека бъде и пребъде – за да не забравят и правнуците своите корени, заслушани в гласа на родовата памет.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com