02.10.2022

Три години след направената първа копка за изграждане на храма, камбанен звън огласи село Савино

На 29 септември 2018 година, Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, в съслужение с архимандрит Димитрий и отец Жельо, тържествено откриха православния храм „Свети Димитър“ в селото. С мъдри и въздействащи думи за духовните ценности, за новия храм, който ще докосне душите и сърцата на хората, Негово Високопреосвещенство поздрави присъстващите.

На празника присъстваха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, Георги Петров Георгиев-председател на Общински съвет „Тунджа“, Стоян Христов- касиер на църковното настоятелство и голям радетел за издигането на храма, дарители, кметове на населени места, жители и гости на селото.

Идеята за храма и неговия строеж бяха акцент в словата на Труфка Димитрова- кмет на с. Савино и Стоян Христов, който представи подробен отчет на дейностите, даренията, доброволния труд и материали за изграждането на храма /в т.ч. големите дарения на община „Тунджа“ и на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет на РБ, на представители на бизнеса и не по-малко ценните дарения на всички останали/

„Днес е празник не само за жителите на село Савино, но и за всички нас. Празник на вярата и духовността…“, каза в приветствието си Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“ и подчерта, че „Всяко село, дори и най-малкото, заслужава да има свой православен храм“ и подари икона за храма. Поздравление към присъстващите от името на ОбС „Тунджа“ отправи и Георги Петров Георгиев, като също подари икона .

В края на тържествената част, сливенският митрополит Йоаникий съобщи, че ще дари 1000 от оставащите 2000 лева, необходими за окончателното оформление на пространството в и около храма.

Празникът продължи с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и курбан за здраве и благоденствие.

Храм „Свети Димитър“ е един от многото новопостроени, ремонтирани или тепърва строящи се на територията на община „Тунджа“.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com