05.10.2022

Ползотворно приятелство, доказано през годините

Бинка Величкова

Казват, че истинското приятелство крепне през годините и се доказва непрестанно – с добри дела, доверие, подкрепа и взаимна радост при общуването.

Така е и при едно дългогодишно приятелство между община Болярово и нашите партньори от далечна Германия (сдружението LVR). В лицето на г-н Паул Хайдрих, някои членове на управителния съвет на тази организация, на дени сътрудници с отзивчиви сърца, обитателките на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково и на Защитеното жилище за такива в Болярово (негов минифилиал) срещнаха отдавна истински благодетели и приятели.

Вече 18 годни оттогава, а връзките прераснаха в грижовно приятелство, наситено с благодарност от страна на тези усмихнати жени, които умеят от сърце да се радват при всяко посещение и знак на внимание!

Срещата на г-н Паул Хайдрих, състояла се на 8 октомври 2018 г., отново бе емоционална, изпълнена с усмивки, положителни констатации от негова страна и обмяна на ценни идеи при проведените разговори – с директора на ДПЛУИ Дафина Георгиева, общинският кмет Христо Христов и секретаря на община Болярово Мария Чанева. Преди посещението на г-н Хайдрих в края на месец май тук бяха и други двама представители на организацията.

Достолепният, изискан възрастен господин си спомни, че когато дошъл за първи път в България с мисията за подпомагане на лица в неравностойно положение, даже и тогава били есенни дни, но слънчеви и топли, както сега.

      За жените от ДПЛУИ в село Малко Шарково той е стар познайник и му се радваха искрено, с неподправена сърдечност и много топлота в жестовете. Споделиха с вълнение, че група от тях са били на едноседмична почивка в Слънчев бряг и са прекарали великолепни дни. Отдих, организиран от същото сдружение на германските им приятели. Групата е била придружена от членове на персонала, които също споделиха своите възторжени впечатления, а и благодарността си пред г-н Хайдрих. Той успя да надзърне навсякъде – в столовата, в спалните помещения, в залите за занимания, провеждани от трудотерапевтите – истински работилници за красота! Изцяло с подръчни материали – хартия, пластмасови бутилки, зрънца кафе, мидени черупки, сухи клони и листа от дърветата, жените бяха сътворили прекрасни украшения, стенни декорации, вази – все резултати от тяхната богата фантазия и завидна сръчност! Във всички помещения цареше чистота и ред. Много уют внасяха новите мебели, а новозакупените матраци са гаранция за удобство и сладък сън. Дворът – спретнат и подреден, с много цветя и дървета; с люлки, беседки и пейки за отмора, поставени на сенчести и прохладни места…

Радушно беше посрещането на г-н Хайдрих, г-н Христов, и г-жа Чанева и в Защитеното жилище, намиращо се в Болярово. Неговите осем обитателки се ръкуваха сърдечно с тях, а и с преводачката, която прегръщаха и ласкаво наричаха Софка. Поздравиха ссс песен г-н Хайдрих, а той ги зарадва с индивидуален подарък за всяка – нейна снимка, поставена в красива рамка. После им подари и рекламна чанта на хотела, в който са били настанени в Слънчев бряг – RIU, пълна с пакети кафе и сладкиши за почерпка – за тях и членовете на персонала. А техните впечатления и спомени от преживяването край морето наистина бяха затрогващи, изразени мило и откровено, по детски забавно и непосредствено!…

По време на срещата домакините споделиха с благородния г-н Хайдрих, че срещат затруднения, породени главно от текучеството. А има нужда и от медицински кадри. Причината е в ниското заплащане – в нашата страна то е най-ниско в социалната сфера. А не би трябвало да е така, като се има предвид спецификата на тази нелека дейност, но…

Г-н Христов сподели идеята да се кандидатства с проект да има изведени потребители и в Защитено жилище, оборудвано в село Стефан Караджово, но засега не срещаме одобрение от съответните институции. Той изтъкна, че в момента има отворена програма, по която би могла да се реализира друга идея – за трудова заетост на част от потребителите – в дейности твърде леки и главно безопасни за тях. А г-н Хайдрих заяви, че тяхната организация ще подкрепи и със становище, и във всяко отношение това начинание. Та нали затова са приятелите!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com