05.10.2022

Започнаха мероприятията за празника на град Болярово – 26 октомври (Димитровден)

Със спортни игри в детската градина започна програмата с мероприятията, посветени на  празника на град Болярово – 26 октомври (Димитровден). През цялата седмица до самия празничен ден, когато ще е кулминацията на тържествата, посветени на празника на града, ще има мероприятия, в които ще бъдат включени много от жителите на града – от най-малките (в детската градина) до самодейците от читалищата.

На 22 октомври 2018 година децата от група „Звънче“(от филиала на ДГ „Здравец“- „Иван Илчев“ в село Стефан Караджово), заедно със своите грижовни учителки Ланда Иванова и Ваня Велкова, поставиха началото на празничните мероприятия със спортни игри, песни и стихотворения, посветени на празника. На 23-ти ще бъдат спортните игри на децата от село Шарково („Детски рай“), на 24ти в село Воден („Снежанка“), а боляровските деца ще имат спортен празник и рисунки на асфалт на 25 октомври.

С мероприятие по повод празника се включиха и учениците от СУ „Доктор Петър Берон“ – град Болярово. Те посетиха къщата музей на Стефан Караджа, където библиотекарят на НЧ „Стефан Караджа – 1904“ Галина Канева им разказа за живота, делото и геройската смърт на родения в селото национален герой. С децата, освен учителките им, бе и главният експерт „Хуманитарни дейности“ Кольо Пехливанов.

След музея, учениците посетиха и църковният храм „Успение Богородично“ – най-старата църква в област Ямбол (строена през 1763 г.). В нея е кръстен Стефан Тодоров Димов – Караджата. Децата видяха и купела, в който е кръстен.

На 23 октомври отново учениците от боляровското училище ще се включат в празничната програма, като участват в ден на отворените врати в община Болярово. Те ще посетят сградата на общинската администрация, където трима от тях ще застанат на мястото на кмета, заместник-кмета и секретаря. В същия ден, от 14 часа ще се проведе детски футболен турнир с участието на отбори от Ямболска област.

На 24 октомври в залата на НЧ „Възраждане -1912“ ще се проведе научна конференция на тема „10 години археологически проучвания в село Воден“, организирана от РИМ – Ямбол и УниБИТ – град София.

На същата дата сутринта ще има тържество по случай празника и в ЦСРИ – град Болярово.

През цялата седмица жителите и гостите на града ще имат възможност да посетят изложба във фоайето на НЧ „Възраждане -1912“, подготвена от различните социални и образователни заведения на територията на общината.

На 25 октомври в центъра на град Болярово от 14 часа за най-малките жители на града ще има мини цирков спектакъл.

Кулминацията на празничните мероприятия ще е на 26 октомври – Димитровден, когато след тържествен водосвет ще има литийно шествие с иконата на светеца-покровител на града. В 12 часа, след празничните слова на кмета на общината Христо Христов и официалните гости, ще има концертна програма с участието на местни самодейни състави. От 17 часа жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на кулинарното шоу на Ути Бъчваров, а от 18 часа гласовитата фолк звезда Нелина ще пее за всички присъстващи на празника. Финалът на този ден и цялата празнична седмица ще е с огнено шоу и празнична заря.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com