18.11.2018

Окончателно 15 години по-късно: Убиецът на ямболската адвокатка остава неразкрит

Съдебният процес ще се помни с опасението на съда на Великобритания, че българският съд е зависим от прокуратурата


Подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова окончателно са оправдани. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото, което приключва 15 години след убийството на Георгиева.
Още първоинстанционният съд – Софийският градски съд, заключи, че делото е изначално компрометирано, а в кориците му не се съдържа нито едно доказателство за вината на подсъдимите. От мотивите на съдебните инстанции става ясно, че органите на МВР са бездействали в продължение на 10 месеца по разследването, работили са само по една версия въпреки насочващите данни в други посоки и са укрили оневиняващи доказателства. Освен това обвинителният акт е написан като описание по картинка, а прокуратурата се е доверила на свидетели, които очевидно са имали мотив да дадат такива показания, които облекчават собственото им положение.
Надежда Георгиева е убита между 26 февруари 2000 г. вечерта и 27 февруари сутринта в апартамента си. Трупът на жената, по който има 10 рани, нанесени с оръжие, подобно на сатър, е покрит с одеало, в помещението е включена печка, като целта на извършителя е била така чрез стимулиране на процесите на разлагане да се затруднят максимално разследващите и да не може да се установи точният час на смъртта. От апартамента на убитата липсват вещи, които биха свързали извършителя с престъплението, а помещeнията са старателно изчистени.
Първоначалните и последващите действия на разследващите пък окончателно минират възможността жестокото убийство да бъде разкрито. Делото претърпя няколко обрата. През 2006 година то започва отначало, след като частните обвините и граждански ищци искат отвод на председателя на състава Георги Колев – сега шеф на ВАС. Новият съдебен състав с председател Владимир Астарджиев връща делото на прокуратурата. Впоследствие процесът бе спрян заради опитите подсъдимата Атанасова да бъде доведена от Великобритания, където живее от години, но в крайна сметка английският съд отказва екстрадицията с убийствени мотиви към българската правосъдна система, като подложи на съмнение независимостта на съда от прокуратурата. Така процесът срещу нея продължи задочно.

Съдебният състав на ВКС (с председател Юрий Кръстев и членове Елена Авдева и Бисер Троянов) сочи, че по делото първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса, кои са извършителите на убийството на Надежда Георгиева, но тази цел не е постигната. В кориците на делото липсват „годни както преки, така и косвени доказателствени материали, подкрепящи тезата на обвинението, че тримата подсъдими са извършили престъплението, за което им е било предявено обвинение“.

ВКС изцяло преповтаря изводите на долните инстанции, че свидетелите на обвинителната теза са били лично заинтересовани да помогнат на прокуратурата, за да облекчат собственото си положение, а малкото косвени доказателства са иззети извън процесуалните правила, което ги прави негодни. Така например затворник, който многокатно е осъждан, включително за престъпления против правосъдието, свидетелства, че докато били в една килия Калайджиев му признал за убийството. Оказва се обаче, че разказът му се базира единствено на медийни публикации, като свидетелят дори бърка времето, в което твърди, че е бил съкилийник на подсъдимия.

ВКС изцяло се съгласява с изводите на долната инстанция, че иззетия от дома на подсъдимия Аврамов потник с капка кръв, не може да се цени в процеса, тъй като е напълно възможно това веществено доказателство да е манипулирано – иззето е и е съхранявано извън всякакви процесуални правила, а експертизата, изследвала кръвта по него е извършена година след като е открит потникът.

Съдът обсъжда и и показанията на Нанка Колева, съпруга на убития през 2003 г. прокурор Николай Колев, според които бившият главен прокурор Никола Филчев лично ? признал, че е убил Надежда Георгиева, като казва, че принципното обстоятелството дали има и друго лице, което няма такова процесуално качество, е извършител на убийството, следва да бъде установено от органите на досъдебното производство в съответствие с изискванията на НПК, а долните инстанции правилно са се придържали към обвиненията по делото.

„Неоснователно е и оплакването, че не е отдадено достатъчно внимание на намерената угарка от цигара в коридора под закачалката с ДНК на подсъдимия Калайджиев. В тази връзка са изложени подробни и убедителни съображения от съда за невъзможността тази угарка категорично да бъде свързана с времето на убийството на пострадалата. От една страна безспорно е, че този подсъдим е извършил ремонта и посещавал жилището й след него, а от друга – липсват обективни способи за установяване времето на оставяне на угарката и от тук невъзможността тя да бъде категорично свързана с времето на убийството“, сочи ВКС по отношение на другата косвена улика по делото.

Според съдебния състав най – невероятната хипотеза е угарката да е попаднала в апартамента в деня на извършване на престъплението. „Това е така защото след извършване на деянието, жилището е било почистено перфектно, като са липсвали каквито и да било следи. Не би могло да се предположи, че при такова старание за заличаване на следите, е била проявена такава драстична небрежност, че да бъде оставен фас с ДНК на един от извършителите“, мотивира се върховният съд.

Делото за убийството се превърна в илюстрация за бавно правосъдието, но в още по-голяма степен – в пример как опороченото разследване в досъдебната фаза минира изцяло съдебния процес.

Процесът ще се запомни и с друго – независимостта на българската съдебна власт бе поставена под въпрос от Кралския съд във Великобритания. Английският съд отказа да екстрадира една от подсъдимите – Димитринка Калайджиева, която от години живее на Острова, заради съмнения, че българският съд не може да й осигури справедлив процес. В отказа английските съдии споменават необективно воденото разследване от прокуратурата, която не е насочила усилията си да провери дали бившият главен прокурор Никола Филчев е замесен в случая, каквито са твърденията на част от свидетелите. Специално внимание е обърнато и на факта, че първият председател на съдебния състав, разглеждал делото, Георги Колев (сега шеф на ВАС) публично определя твърдението за участието на Филчев в убийството като „несериозни“. Кралският съд приема, че това е достатъчно да внесе съмнение в свободата на съда от прокуратурата.


На снимката – единият от оправданите – Пламен Калайджиев

https://www.capital.bg