18.11.2018

Представиха техническа експертиза по делото за взрива край „Петолъчката“

В Ямболския районен съд беше представена техническа експертиза по делото за взривовете край пътен възел „Петолъчката“ . При експлозията на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети.
Тримата експерти е трябвало да установят, при аналогични на условия на тези в базата, минималните и максимални температури за разрязване на бойните чести, уточни проф. Карапетков: „Максималната температура, при екстремен режим, при много високо подаване, дебелина на стружката, при режим при който се чупи инструмента е максималната -160 градуса“.
“ Ние не отговаряме коя е причината за взрива“, допълни Карапегков.
„Експертизата не променя тезата на обвинението“, беше категоричен прокурор Божидаров. Съдебният процес ще продължи на 16 ноември , когато трябва да бъдат изслушани още двама свидетели. Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване.
Делото се гледа за втори път в Ямболски районен съд от друг съдебен състав и по ново обвинение. Обвиняеми по него са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване, в резултат на което е последвал взривът.