06.10.2022

Кристиан Вигенин: Животновъдите от община Болярово са напълно изоставени от властта след избиването на стадата им

Животновъдите от община Болярово са напълно изоставени от властта след избиването на стадата им, коментира на пресконференция в Ямбол Кристиан Вигенин след проведени срещи с тях.

Животновъдите са му обяснили, че след получените обезщетения за умъртвените стада, никой не се интересува от тях. До края на годината те няма да могат да закупят нови животни заради наложената карантина, следващата година ще е нулева за тях, защото няма да имат агнета и мляко. Отделно като регистрирани земеделски производители те продължават да дължат социални осигуровки и по никакъв начин не е предвидено в такава ситуация да бъдат освободени от това задължение за период от време, каквито права имат безработните, получаващи обезщетния от бюрата по труда.

По повдигнатите проблеми Кристиан Вигенин е отправил питане до земеделския министър с какво държавата може да помогне на засегнатите животновъди. „Мисля, че е време да се обърна и към министър –председателя, тъй като изглежда министърът на земеделието нито има желанието, нито възможността да се справи с Българската агенция по безопасност на храните, а все пак председателят на тази агенция се назначава от премиера”, коментира още Кристиан Вигенин и изтъкна, че след като друг не е в състояние да поеме политическата отговорност, вече ще задава въпросите си към Бойко Борисов.

„Аз няма да спра да се занимавам с този въпрос, докато не разберем какво всъщност се случи през лятото в Странджа и конкретните виновници за избитите стада не си получат заслуженото”, каза още народният представител.

Той оповести още, че след проведения Национален съвет официално започва подготовката на БСП за европейските избори. От 1 февруари 2019 г. ще започнат номинациите на кандидатите, в края на март националният съвет ще определи водача, а в началото на април трябва да е готова листата на кандидатите за членове на Европейския парламент. На конгреса на БСП на 26 януари една от точките ще бъде приемане на платформата за европейските избори, която вече се подготвя. Тази платформа ще бъде обсъдена след конгреса и от партийните организации, както се обсъжда сега и „Визия за България” и ако има нови предложения, те ще бъдат утвърдени заедно с листата.

„За втори път БСП прави усилия да предложи не просто промени в бюджета за следващата година, а цялостна различна визия как би изглеждал финансовият документ на държавата, ако БСП е в управлението. Не очакваме предложенията да бъдат приети, но те са една заявка към българските граждани да знаят каква е реалната алтернатива”, коментира още той.

Ямболските представители на Камарата на строителите са се срещнали с народните представители на БСП, за да поискат съдействие при обсъждане на промените в Закона за усктройство на територията да отпадне един от членовете на Закона за Камарата на строителите, който предоставя право на нелицензирани фирми, които не са членове на Камарата, да извършват строителни дейности за разгърната площ над 1000 кв. м. Народният представител Николай Пенев обясни, че предложението им ще бъде внесено в Комисията по регионално развитие и ще направят възможното да защитят техните интереси.

На пресконференцията беше съобщено, че на 16 ноември в Болярово ще се проведе областна среща с националното ръководство на Младежкото обединение на БСП и народни представители за обсъждане на младежката политика във „Визия за България”. „Избрахме неслучайно Болярово, защото това е пограничен малък и беден район, който при управлението на ГЕРБ изцяло е изключен от достъп до европейски проекти и възможност за развитие. Младите хора бягат от него, нямат препитание, а ние с нашето посещение искаме да акцентираме, че и в по-малките общини има място за младите хора, да  развиват и да отглеждат своте деца”, коментира общинският председател на Младежкото обединение на БСП в Ямбол Райно Георгиев.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com