30.01.2023

Позиция на общинската организация на БСП – град Ямбол

Относно: Намерението на управленския екип на община Ямбол за поемане на дългосрочен общински дълг


Общинската организация на БСП в Ямбол е категорично против намерението на управленския екип на общината за поемане на заем от 9 млн. евро, или 17,6 млн. лв., които с лихвите ще надхвърлят 20,6 млн. лв.

За нас е недопустимо такъв огромен финансов ангажиментда се поема в края на един изтичащ мандат на управление, доказало, че не зачита мнението на ямболските граждани, които всъщност реално ще го изплащат.

Този дълг ще се връща през следващите 12 години – до 2030 година. За този периодямболци ще имат правото три пъти да избират кой да ги управлява, затова е неправилно инеморално такова решение да се взима сега. Показателно е, че и законодателят е предвидил 39 месеца след избирането на Общинския съвет той да няма право да взима решения за общински дълг, а този срок изтича съвсем скоро – през януари 2019 г.

Неслучайно преди година, когато за първи път сегашното управление на ГЕРБ в Ямбол обяви, че иска да тегли 17 млн. лв. заем, ние, социалистите,на два пъти внесохме в Общински съвет предложение за провеждане на местен референдум за дълга, но тогава мнозинството отхвърли исканията ни и обиди гражданите с аргумента, че те нямат компетенцията да решават важни икономически въпроси за града.

Ние не споделяме такова разбиране за управлението. Не приемаме,че гражданите имат права само и единствено по време на избори, а след това дори не могат да контролират тези, които са избрали за свои представители. За нас преките носители на местната власт са именно ямболци и те не могат да бъдат игнорирани при такива важни за бъдещето на града решения.

Обектите, за които сегашното управление на Ямбол иска да тегли заема, не бяха мотивирани и представени детайлно с икономически параметри по време на второто обществено обсъждане. Кметът на ГЕРБ по никакъв начин не успя да защити тезата, че именно това са най-необходимите за реконструкция обекти. За голяма част от тях се предвижда само да бъдат започнати, а довършването им вероятно ще бъде обречено, след като общината ще плаща всяка година над 2 млн. лв. за погасяването на заема.

Самото провеждане на второто обществено обсъждане беше скандално, защото Георги Славов не позволи на присъстващите да изразят становището си за дълга и дори повика полиция да изведе гражданин, опитващ се да обясни, че според него, се готви мащабна кражба за 5,5 млн. лв. с реконструкциятана уличното осветление.

Недопустимо е на обществено обсъждане, което е направено за гражданите (а не просто властта да говори и да не иска да слуша неудобни тези), точно гражданите да нямат право да изразят позицията си. Не беше позволено да има истинска дискусия – експертна и гражданска.

Съмняваме се, че мнозинството от ямболските граждани са запознати с намеренията на ГЕРБ за дълга. За втори пореден път, публично обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг се организира в малка зала, като че ли „на тъмно“.

Исканият огромен дълг ще натовари максимално финансово община Ямбол и ще отнеме инициативата за развитието на града на следващите три управления, които гражданите ще избират. А сегашното управление на ГЕРБ бърза да изтегли заема, за да може да го изразходи за това, за което то е решило, по предварително сключени договори със съмнителна репутация.С исканите средства ще се изпълняват предизборните обещания на ГЕРБ, но не помнимв предизборната  си кампания тази партия да е разяснявала на гражданите, че за осъществяването им  община Ямбол и данъкоплатците ще бъдат натоварени с изплащането на над 20 милиона лева заем.

Затова ние сме категорично против община Ямбол и нейните граждани да бъдат обречени и натоварени да плащат дълга на ГЕРБ.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com