05.10.2022

От Полицията предупреждават…

Областна дирекция на МВР – Ямбол изпълнява множество мерки за обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението по пътищата, недопускане на пътнотранспортни произшествия и подобряване на работата по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Организираните празнични инициативи в областта, както и местата където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни ще бъдат охранявани от полицейски служители. За превенция и противодействие на различни правонарушения са планирани специализирани полицейски операции по време на тържествата и публичните прояви. Проведени са срещи с лица и  фирми, осъществяващи частна охранителна дейност в места, където се очаква да се проведат празнични мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти. Във връзка с обезпечаване на сигурността на децата на обществени места особено внимание е обърнато на собствениците и ползвателите на увеселителни заведения да спазват задълженията си, свързани с охраната и пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи. Пранирани са ежедневни проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи.

Създадена е организация за извършване на своевременни проверки по всички получени сигнали, свързани с престъпления и правонарушения. Завишен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Същевременно ще продължат проверките в тържища, пазари и търговските обекти, за недопускане продажба на пиротехнически изделия без необходимите разрешителни за търговия и документи за качество.

В дните с интензивен пътникопоток – преди, по време и след празничните и почивни дни, е създадена организация за безопасност на движението по пътищата. На 21 и 26.12.2018 г., на 28.12.2018 г. и на 01.01.2019 г. на територията на областта дежурни полицейски екипи ще участват в организирането и подпомагането на движението и недопускане образуването на автомобилни колони. Полицейските служители ще извършват контрол над водачите с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще бъде насочена основно към контрол на скоростните режими, недопускане управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещаства или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Създадена е организаци за включване на допълнителни сили за подпомагане на пътуващите, в случай на рязко влошаване на метеорологичната и/или пътнотранспортната обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, съвместно с ОПУ-Ямбол ще бъде въвеждана временна организация на движението.

Уважаеми съграждани,
Бъдете внимателни! Често при подготовката около празниците, както и в празничните дни бдителността Ви е намалена, а това се използва от измамници, джебчии и крадци.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ИЗМАМНИЦИ!

През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората.
За извършването на престъпните си намерения измамниците използват различни начини – по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди, демонстрират състоятелност, възможност и влиятелни познанства, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Измамниците се представят за различни хора – близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една – да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.
В различните сценарии измамниците искат:
* пари и ценности за съдействие за задържането на телефонни измамници;
* пари за спешна операция на близък, за ваксина срещу свински грип и др.;
* пари за капариране на скъпа техника;
* пари за освобождаване на колетни пратки от чужбина;
* внасяне на пари за гаранция при катастрофа с пострадал;
* закупуване и зареждане на ваучери за мобилни телефони;
* пари за получаване на стока, поръчана от близък човек;
Някои измами са придружени и с кражби. В тези случаи злонамерените хора имат достъп до жилището на своята жертва. Примерите са много: ”Мними врачки, които развалят магии”, “Мними служители, който уж ще съдействат за увеличение на доходите ви или за получаване на европейски средства за ремонт и саниране на жилището”.
Запомнете: В никакъв случай да не изпълнявйте указания, в който се искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не се доверявайте и не предоставяйте лични данни на непознати!
При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо се свържете с близките си, след това сигнализирайте на тел. 112 или потърсете помощ в местното полицейско управление. Проверете информацията.

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДЖЕБЧИИ!

Бъдете по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж – скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Всички знаем, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, транспортната мрежа, църковните храмове и местата за провеждане на масови мероприятия. Те се сливат с тълпата и умело пребъркват джобове и чанти. Обект на кражбите им, са основно портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните.
Може да им се противопоставите с пресметната предпазливост и грижовно отношение:
* Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.
* Попаднете ли сред група хора, задължително притиснете чантата към себе си.
* Не оставяйте личните си вещи без наздор, дори когато сте в компания и използвате количка в търговски обекти.
* Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или в местното полицейско управление.

АКО ЩЕ ОТСЪСТВАТЕ ОТ ДОМА
Щом възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте за намерението да отсъствате от дома си по време на празниците на много хора, още по-малко в социалните мрежи. Предупредете и децата си да не го правят. Не бързайте да споделяте информация в социалните мрежи.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. При възможност е добре да бъде активирана сигнално-охранителна система или видеонаблюдение.
• Не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен човек телефон, на който може да се установи връзка с вас при нужда.
Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или направо в местното полицейското управление.

АКО ВИ ПРЕДСТОИ ПЪТУВАНЕ
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Затова:
• Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
• Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в предобедните часове на първия почивен ден посока и в следобедните часове на последния почивен ден.
• Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. Спазвайте стриктно въведените ограничения и пътна маркировка.
• Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост.
• Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособни водачи.
• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
• Ако сте водачи на мотопеди или мотоциклети – задължително спазвайте ограниченията в скоростта и ползвайте предпазни каски.

ВНИМАВАЙТЕ ПРИ ПОЛЗВАНЕТО НА ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ!

Не позволявайте на малките деца да си играят с бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите разяснете, какви са опасностите при тяхното използване.
Имайте предвид, че и малка грешка при възпламеняването им, задържане в ръка, падане в близост или подритване с крак, могат да предизвикат локални изгаряния и травми.
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън! При силен вятър зарята може да се разпространи към наблюдаващите.
Не използвайте самоделни или неизправни фойерверки. Ако при използване не се възпламени, изчакайте 5 минути и го залейте с вода.
Никога не използвайте фойерверки на закрито или в стъклени или метални контейнери. Особено опасна е практиката да се възпламеняват пиратки, след като се поставят в бутилки или в друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да наранят не само ползващия изделието, но и случайно преминаващи хора.
Внимавайте с употребата на алкохол, когато използвате пиротехнически изделия!
Купувайте увеселителни пиротехнически изделия от лицензирани магазини. В никакъв случай не ги разглобявайте и не внасяйте промени в начина им на сглобяване.
Винаги спазвайте инструкциите за употреба на изделията.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни!

21.12.2018 г.

Татяна Павлова

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com