30.01.2023

Коледно тържество в СУ  „Доктор Петър Берон“ – град Болярово в навечерието на светлите празници

С богата и разнообразна програма отбелязаха настъпващите светли християнски празници и изпратиха отиващата си година учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ – град Болярово. Отлично подготвени от своите преподаватели, те поднесоха на гостите на празника много богата литературно-музикална програма.

Водещите – Стефан и Мария разказаха на присъстващите за традициите на Коледа, за обредността, откога се отбелязва този празник, легендите кога и защо се е появила на елхата като част от Коледа и Нова година, както и защо и как се е появила традицията Дядо Коледа да носи подаръци на децата. В разказите се включиха и по-малките водещи – Ивон и Виктория.

Първи своята програма представиха най-малките – от начален етап на обучение. Тяхната „Коледна нощ“ разказваше за традициите и обредността на Бъдни вечер и Коледа както и за суровакането в първия ден и символиката на наричането от децата-сурвакари, както и на суровачката (какво символизира всичко, което се закача по нея). Разбира се, имаше и коледари, които изпяха няколко песни на стопаните и казаха благословията за здраве и благоденствие.

Коледния танц на трите грациозни и красиви четвъртокласнички Йорданка, Дафинка и Надя внесе много настроение сред присъстващите. Аплодисментите бяха както за тях, така и за чудесната им класна ръководителка Мария Тодорова.

Последваха невероятните изпълнения на двете коледарски групи – по-малките (прогимназиален етап на обучение), подготвени от Нели Христова и гимназистите – с ръководител Иванка Новакова.

Викторината, която бе по идея и инициатива на педагогическия съветник София Минева, бе поредната изненада за учениците. А най-знаещите и с най-бързи и точни отговори получиха награди.

Награди получиха и победителите в множеството конкурси и турнири, организирани от училището по повод празниците, разбира се  – с коледна тематика: за суровачка, картичка, рисунка, коледна украса и мн. други.

Коледното тържество завърши с празнична дискотека, в която с радост се включиха учениците от всички класове, както и преподавателите им.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com