03.02.2023

От Полицията: ВНИМАНИЕ ИЗМАМНИЦИ!

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ И НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НЕПОЗНАТИ!


Днес от тел. 112, в полицията са  постъпили няколко сигнала от жители на Ямбол, станали обект на опит за телефонни измами.

Прилаганата към момента схема за телефонните измами е „оказване на съдействие на полицията при задържане на измамници“. Измамата има няколко стъпки, които маже да се променят в зависимост от случая.  Обикновено на домашния телефон се обажда се непознат мъж. Непознатият се представя за служител на реда с фамилия и иска да му бъде оказано съдействие за задържането на група измамници. Същият задава въпроси и събира лични  данни за гражданина с когото разговаря. Следва ново обаждане при което измамниците уж се пробват с познати сценарии за измами, отправят и заплахи. Така въведен вече в заблуждение гражданина получава указания от мнимия служител как да съдейства, като събере и изхвърли през прозорец или тераса на жилището си всичките си пари и ценности.

Уважаеми съграждани,

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ И НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НЕПОЗНАТИ!

Уверяваме Ви, че служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят съдействие по телефона с настояване за даване на пари или ценности.

В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона!

Помнете: Измамниците използват различни сценарии, променят тактиката си, но винаги ИСКАТ  ПАРИ, което е сигурен знак за измама.

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

 

 

24.01.2019 г.

Татяна Павлова

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com