03.02.2023

Скандал с брошури в ямболско училище

Брошури, разпространени в Ямболската езикова гимназия предизвикаха скандал, който отекна до Здравното и Образователното министерство. Проблемът е брошурата „Любов без последствия“. Тя е за болести, предавани по полов път, но всъщност, предназначена за гей общности и за мъже  правещи секс с мъже в затвора, а не за 14-15 годишни ученици. Брошурата е издадена от Глобалния фонд на ООН за борба със СПИН и е одобрена от Здравното министерство. Просветното министерство, обаче забранява разпространението на брошурата, след като се запознава със съдържанието.
Здравнообразователните материали са пристигнали в РЗИ- Ямбол в средата на ноември, общо 7 вида брошури,  между които и „Любов без последствия“.
„От здравното министерство ни ги изпратиха и ги получихме с много други дипляни. Единственото , което пишеше за тях беше – МСМ, което ние после разчетохме. След като стана скандала разбрахме,че това е мъжe, правещи секс с мъже …Истината е ,че когато видях и аз бях скандализирана, снимките са абсолютно непристойни за такава публика“, смята и директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева.

След спешна проверка от езиковата гимназия днес са иззети 8 от общо 9-те брошури, посочи Генчева.
В средата на февруари материали са получени и в математическата гимназия и са оставени от медицинския работник в учителската стая, конкретната брошура дори не е стигнала до учителската стая, увери директорът Евгений Иванов. След като се запознал със съдържанието Иванов предпочел да ги изгори. „Прецених, че не бива да достигат до учениците, още повече, че не бях се консултирал с родителите“, подчерта Иванов
„В една от брошурите, която беше озаглавена „Игра за напреднали“, се описваше как правилно трябва да правят орален секс… „, обясни директорът.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com