28.01.2023

Катя Георгиева: Победа на гражданското общество

Инициативният комитет за провеждане на местен референдум за дълга внесе на 28 февруари събраните подписи в Общински съвет.

Благодарим на ямболските граждани, които подкрепиха подписката за местен референдум, това е една победа на гражданското общество, една победа на демокрацията, която е дефицит в Ямбол през последните години, коментира на пресконференция преди предаването на подписите Катя Георгиева като член на Инициативния комитет. По време на тримесечната кампания са събрани общо 9051 подписа, но в Общински съвет бяха внесени 7627, които напълно отговарят на изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление за три имена, адрес и ЕГН.

Катя Георгиева разясни, че не повече от 7-8 % от гражданите, които са се подписали, са били запознати с намерението на общината да поеме дълг от 9 млн. евро и на практика те са извършили една сериозна разяснителна кампания.

„Ние вярваме, че една публична политика, каквато е тегленето на този заем и реализирането на обекти с него, се прави от всички. Тя не може да се прави само от тези, които са на власт, а се прави в диалог с местната общност, с всички заинтересовани страни”, разясни тя и допълни, че управлението на ГЕРБ през последните 12 години демонстрира една много сериозна арогантност към ямболските граждани и към общинските съветници в този общински съвет. Гражданите не знаят какво планира да направи общинската администрация, а общинските съветници боравят с неточна и непълна информация, когато гласуват решения.

„Ние не желаем такива решения да се взимат само от управлението, считаме, че такъв дългосрочен финансов ангажимент, който ще се изплаща от джоба на всички ямболски граждани, трябва да се поеме след провеждане на местен референдум”, каза още тя. Аргументите й бяха, че трикратно ще се увеличи сумата за погасяване на заеми, а Ямбол е единственият областен град, чието население е намаляло през последните 10 г. и всяко следващо управление на Ямбол ще бъде с блокирана капиталова активност. „Не сме против подобряване инфраструктурата на града, не сме против добри инвестиционни проекти, но за пореден път подчертаваме, че това трябва да се случва с един разумен подход и най-вече в диалог с ямболските граждани”, допълни още Катя Георгиева и обясни, че тяхната инициатива е била покана за зрялост към ямболските граждани, да бъдат по-взискателни и по-питащи към местните управници.

След предаването на подписите в Общински съвет Катя Георгиева подчерта, че ако те са над 10 % от имащите право на глас в Ямбол референдумът трябва да бъде задължителен и всеки опит да се оспорва законосъобразността на въпроса не само ще покаже изключителната слабост на общинското управление, но самите граждани няма да простят на този екип една подобна стъпка.

Според Инициативния комитет най-разумно е референдумът да бъде проведен в деня на вота за европейските избори, за да не се правят излишни разходи.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com