28.01.2023

„Нека бъде все до века земя българска…“

Вълнуващо тържество с посвещение на Трети март, Националния празник на България , събра стралджанци на площада днес. С поклон пред героите паднали за свободата  на родината цветя пред паметниците положиха кмета на общината Атанас Киров, неговите заместници Гроздан Иванов, Иван Иванов, секретаря Роска Стойкова, общински съветници. В минута мълчание те останаха пред скромния паметник на единствения опълченец на Стралджа Захария Господинов, пред паметника на загиналите в Балканските войни, пред паметника на героите от Трета българска армия, пред паметника на Васил Левски.

  Тръпка  в ляво, там дето тупа всяко българско сърце, почувстваха присъстващите на площада по време на  тържествената церемония за издигане знамето на България. Респект  и гордост предизвика участието на представителна рота и военнослужещи от 42-ри механизиран батальон Ямбол, 20-ти самоходен артилерийски дивизион, военно формирование 22130.  Ученици – знаменосци  от Стралджа ,  огромно знаме на Джинот  в ръцете на патриоти от селото, между които и малки деца, допълниха атмосферата на празника. До официалните гости, начело с кмета на общината Атанас Киров,  бяха още представители на Сдружение „Традиция“ и специалния гост на града Володя Стоянов – Войводата.

Топло и сърдечно прозвуча словото на кмета Атанас Киров по повод 141 години от Освобождението на България. Той  поздрави всички присъстващи на тържеството споделяйки своите чувства и вълнение. Определи като свои   любими исторически личности  Васил Левски и капитан Петко войвода,   припомни техните завети, изрази надеждата си, че и днес ние можем и трябва да ги изпълняваме. За да я има България, за да сме горди българи! Г-н Киров направи заслужен поклон пред падналите в героични боеве за свободата на родината  и за християнската вяра хиляди руски войни и български опълченци. Обърна внимание на всичко онова, което през годините е отвоювал българския войник и поднесе своите благодарности към днешните представители на Българската армия. За да завърши с родолюбивия призив „Бог да пази България!“ и  „Да живее България!“

С надежда за бъдещето на родината, с вяра в утрешния по-хубав ден публиката посрещна учениците от СУ“П.Яворов“ които , под ръководството на Димитър Стоянов, представиха „Исторически летопис на свободата“.

Тържеството продължи с концерт на Володя Стоянов – Войводата, който зарадва стралджанци със своите патриотични песни. И отекна  рефрена „Нека бъде все до века земя българска…“

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com