28.01.2023

Традиция прекрасна, жива – три празника в един да слива

Бинка Величкова

             Първият мартенски ден по утвърдена във времето традиция е троен празник и за нас, жителите на община Болярово. Баба Марта побърза да ни закичи с румено-бели мартенички – за здраве, бодрост и късмет. Самодейците от всякакви възрасти ни дариха с преливащи от емоционалност мигове. Дълго звучаха стихове и песни в прослава на свободата – та нали Трети март е нашият голям национален празник!

С поднасянето на венци пред паметника на героите от войните, който се извисява в центъра на града, започна тържественото честване. В знак на признателност пред паметта им бяха положени от името на множество институции, политически партии, учреждения и от признателното население. След почтителното едноминутно мълчание на колене с емоционално обагрено, лирично слово, кметът на общината Христо Христов се върна към онези дни на изпитания, когато се е раждала свободата – след близо петвековен гнет и безправие…

А после всички присъстващи се отправиха към просторната, празнично засияла зала на НЧ „Възраждане -1912 г.“. Във фоайето ни посрещна зашеметяващо красива изложба от мартеници, пролетни картички, рисунки, ръкоделия. Изработени са от децата в предучилищна възраст, учениците, домуващите в социалните заведения потребители, читалищни деятели и представители на различни колективи. „Толкова хубост е събрана, какво по-напред да гледа човек! – възкликна възрастна жена, преди да влезе в залата, която с възхитен поглед се любуваше на подредените с вкус и въображение множество изложбени кътове.

След лиричното встъпление на водещия – даровитият професионален актьор Кольо Пехливанов, предшествано от бодрия танц на мажоретките, започнаха изявите на самодейците. Първи се представиха малките палавници от детската градина в града ни – „Здравец“. Ръководени от своите обичани учителки Надя Ставрева и Стоянка Христова, дечицата от група „Мики Маус“ зарадваха публиката с песни за пролетта и свободата, а после кръшно потропнаха ръченица!

С вълнуващи изяви впечатлиха за пореден път зрителите в залата учениците от ОУ „Стефан Караджа“. Под ръководството на г-жа К. Пехливанова бяха подготвили чудесен рецитал за България и третомартенската, национална свобода, който прозвуча внушително. Впечатляващ бе и техният танц – на фона на песента за Райна Попгеоргиева.

Сякаш поемайки предизвикателството, боляровските ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ динамично превзеха сцената. Група „Звънче“, ръководена от госпожа Нели Христова, поднесе музикален букет от възрожденски песни, възпяващи стремленията към национална свобода, както и песни за родината.

Затрогващо бе и въздействието на рецитала с патриотична тематика, подготвен от чудесната група декламатори, ръководена от госпожа Милена Манолова!

След изявите на учениците последва фолклорна броеница, изкусно нанизана от самородния талант на читалищните групи. Първи бяха дамите-самодейки при НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – Болярово. С три нови песни зарадва почитателите си групата, ръководена от Мара Христова. А после проехтяха бодрите, могъщи мъжки гласове на групата самодейци към читалището с ръководител Мария Христова, читалищен секретар. Техният репертоар също бе обновен и колоритен.

Женската певческа група за автентичен фолклор, ръководена от гласовитата Мара Христова, също зарадва със заучени нови песни своята публика.

Група от домуващите в ДПЛУИ – с. Малко Шарково изпълни с вдъхновение своите песни. Под ръководството на Мария Андонова момичетата бяха разучили и танц, при който се представиха чудесно и събраха много аплодисменти.

Приветстваха празниците с две песни и жените от Защитеното жилище в Болярово, филиал на социалното заведение – с. Малко Шарково.

Фолклорната група „Воденски славеи“ при НЧ „Ана Маймункова“ с ръководител София Пачева, бивш дългогодишен читалищен секретар, се представи подобаващо – тяхната много добра подготовка бе оценена по достойнство от присъстващите.

Групата за автентичен фолклор при НЧ „Просвета“ – с. Голямо Крушево, ръководена от читалищния секретар Недялка Меразчиева, поднесе на публиката внушителни, професионално издържани  изпълнения, аплодирани горещо и от кмета на селото.

Самодейките от с. Мамарчево (НЧ „Светлина“) с ръководител Руска Ленгерова поздравиха с нови песни публиката, една от които – драматичната песен за несломимия Балканджи Йово, както и с две кръшни хора.

Посвири ни и даровития гайдар от с. Попово Васил Андонов, при НЧ „Никола Вапцаров“.

А финалистите от ДТС „Боляровче“ с хореограф Румен Тодоров за кой ли път „взривиха залата“ с водопади от пластика, ритъм и динамика Мигове, които не се забравят!

При награждаването на всички участвали групи и индивидуални изпълнители кметът на община Болярово Христо Христов изтъкна, че с всяка изминала година се забелязва истинско надграждане на постигнатото от нашите самодейци, а това е радващо. Грамоти, изящни статуетки и парични премии бяха връчени от лъчезарния г-н Христов – със заслужени поздравления за прекрасните постижения и пожелание за нови бъдещи вдъхновения!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com