28.01.2023

Пъстрите и красиви лазарки отново спазиха традицията в Стефан Караджово и Попово

И тази година, в съботата предхождаща Великден (20 април 2019 г.), когато се отбелязва църковния празник Лазаровден, красивите моми от селата Стефан Караджово и Попово обиколиха къщите в селата си, за да попеят за здраве на стопаните и да потропнаха лазарско хорце.

Тези две села са единствените в община Болярово, които пазят тази традиция. Момичетата се подготвят от читалищните секретари – Галина Канева (НЧ „Стефан Караджа“) и Стоянка Джевизова НЧ „Н. Й. Вапцаров“ – с. Попово).

Някога момите са били подготвяни от по-възрастни жени. Обикаляли са всяка къща в селото. След като са лазарували, момичетата са можели да започват да се момеят.

Къщите, посетени от лазарки, се смятали за благословени. Стопанката дава сурово яйце на всяка лазарка, което е символ на безсмъртие. Тъй като свети Лазар, възкресен от Исус, е символ на здраве и дълголетие.

Караджовските лазарки посетиха първо кмета на селото Димитър Стоянов, а после обиколиха и къщите. В село Попово също момите бяха чакани гостенки, както всяка година!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com