28.11.2022

Генералният консул в Милано, Таня Димитрова бе наградена за “Европейска реч на годината”

Европейското движение на Хърватия и Европейският дом в Загреб наградиха бившия посланик на България в Хърватия Таня Димитрова с приза “Европейска реч на годината” на 9.05.2019 г. в Загреб.

Речта на Таня Димитрова от 7.02.2018 г. бе единодушно избрана от изпълнителните съвети на двете организации. Председателят на Европейското движение на Хърватия, Наташа Оуенс, която е и заместник-председател на Международното европейско движение официално връчи наградата на българския дипломат. Тя  изтъкна, че като посланик Таня Димитрова е направила всичко възможно да сближи двата народа, като е развила отлични връзки на политическо, икономическо и културно равнище, работила е за свързването на образователни и културни институции, градове и неправителствени организации.

На събитието бе прочетено писмо, отправено към организаторите от бившия директор на Дипломатическата академия в Загреб и сегашен посланик в Унгария, Младен Андрилич. В него той изтъква, че Таня Димитрова е заслужила тази награда не само за речта си от миналата година, а за цялостния си принос като дипломат в Хърватия. В писмото се казва, че чрез популяризирането на европейските ценности и правила, тя несъмнено е допринесла за сближаването на двете държави членки на ЕС и НАТО. Като посланик, г-жа Димитрова е изнасяла редица лекции в Дипломатическата академия на Министерството на външните работи и европейските въпроси и други академични институции. Според Посланик Андрилич, Таня Димитрова се е отличавала със своя компетентен и професионален подход, и отлична служебна комуникация с високите политически и академични кръгове.

Таня Димитрова благодари за високата чест и изтъкна, че наградата не е само за нея, но и за България като достоен и горд член на ЕС.

Наградата “Европейска реч на годината” съществува от 2004 г. През 2018 г.  с този приз бе награден министър-председателят Андрей Пленкович. През годините носители на наградата са били президентите Месич и Йосипович, както и Колинда Грабар Китарович в качеството си на министър на външните работи и европейската интеграция. Таня Димитрова е третият чуждестранен гражданин отличен с нея.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com