04.12.2022

Корнелия Нинова започна обиколката си по области от Ямбол

„Взехме решение Изпълнителното бюро да заседаваме извън София, да правим срещите си в страната. Като амбицията и желанието им е до септември да посетят всички области.“ – заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция в Ямбол, седнала редом до областният партиен лидер Митко Андонов, народните представители от област Ямбол Николай Пенев и Кристиан Вигенин,  дългогодишните кметове на общините Болярово (Христо Христов) и „Тунджа“ Георги Георгиев и председателят на социалистите на град Ямбол – Катя Георгиева. На срещата и разширените дебати преди това присъстваха и колегите и част от колегите й от Изпълнителното бюро (Кирил Добрев, Атанас Зафиров, Калоян Паргов, Драгомир Стойнев, Вяра Йорданова, Атанаска Тенева). Както и партийните лидери на всички общински организации: Атанас Дженков (Болярово), Христо Костов (Елхово),

 

Да имат разговори с представители на всички общински организации, да чуят специфичните проблеми на всяка община и да начертаят възможните решения.

Започнали са символно в Ямбол, защото искат да поздравят хората тук за резултатите на изборите за представители за Европейски парламент – най-добрите в страната като вот за социалистите. Знаят вече, че в над 60 общини БСП са първа политическа сила, което е добър старт за местните избори. В тези срещи правим така да го нарека „паспорт“ на всяка община: проблемите в нея и евентуалното им решение. Защото местните избори са наистина специфични. Всяка община има отделни, различни проблеми и съответно решенията за тях са на място и конкретно за всяка община. Днес обсъдихме проблемите с всички колеги от петте общини на Ямбол, поставихме си приоритетите – да сложим в център на нашата политика икономическото развитие, социалната политика и в частност задържането на младите хора по регионите. Имаме и кметове по общини, които работят по това: безплатни детски градини, безплатен транспорт на учениците, по-евтини дърва (визира и община Болярово в този пример. Така че ще стъпим на добрите практики, които имаме в провеждане на политиката си за местна власт в подготовка за местни избори. В областта много остро се поставя въпроса за обезлюдяването на някои общини. Тези райони, граничните са със специфични проблеми, и ние представихме на вниманието ви план „Странджа-Сакар“ – конкретно за областта. Например има една тревога – четири населени места от община Болярово са изключени от списъка на неблагоприятните райони, необлагодетелствани и то точно населени места, засегнатите от уж съществуващото заболяване по животните, които масово унищожиха.

Приключихме тази среща с нещо положително след хубавия разговор и подробен анализ – с решение за план за развитие на всяка от общините на област Ямбол. Програмата ни „Визия за България“ ще се превърне във „Визия за всяка една община“ и срещите ни, надявам се, ще дадат добър резултат.

В отговор на въпрос на журналисти на пресконференцията дали ще се търсят коалиции на местно ниво за подкрепа, тя отговори БСП ще действа според спецификите на градовете и общините при издигане на кандидатурите си за кметове. В листите им ще има гражданска квота, тъй като хората категорично искат широко гражданско представяне. Това са заявили днес представителите на общините. Лично на тях се възлага решението относно избора на кандидати, вече има визия за това в Ямболска област, те няма да се месят в тях и да диктуват решения – оставят ги изцяло да преценят на местно ниво каква ще е печелившата формула, личностите, които ще се избират и от кого ще се търси подкрепа, заяви госпожа Нинова. Организациите са оставени самостоятелно да решават тези въпроси – на конференциите, които ще се проведат до края на август, те ще решат дали ще издигат партиен кандидат или независим, гражданска квота, с тяхна подкрепа. БСП ще действа според спецификите на градовете и общините при издигане на кандидатурите си за кметове. В листите им ще има гражданска квота, тъй като хората категорично искат широко гражданско представяне.

 

На въпроса какви са целите в Ямболска област, г-жа Нинова отговори с усмивка – „Възможно най-много кметове общини…“

Относно актуалният въпрос за партийните субсидии, лидерът на БСП заяви, че от днешната среща на управляващата коалиция я е впечатлило желанието им тепърва да започнат диалог с парламентарните партии за намиране на съвместно и разумно решение за размера на субсидиите”. Това каза пред журналисти в Ямбол председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че случилото се дотук е загуба на време и отклоняване на общественото внимание от съществените въпроси. Нинова припомни, че преди седмица БСП е предложила провеждането на точно такива разговори с партиите в парламента, но ГЕРБ и ОП са отказали. „Позицията ни продължава да е за намаляване на субсидията, но не на 1 лв. Против сме частното финансиране на партиите, за да не могат частните интереси да си купуват партии”, категорична бе Корнелия Нинова. Лидерът на левицата добави, че БСП има различни разчети за размера на партийните субсидии и уточни, че левицата ще покаже аргументирано на другите партии, какво е необходимо, за да могат партиите да работят независимо от частни интереси. Надява се обсъждането да е преди края на юли, когато излизат във ваканция.

На друг актуален въпрос – относно „Стратегията за детето“ Корнелия Нинова заяви,че ще имат позиция, когато се внесе за гласуване  в Парламента. Защото вече няколко пъти управляващите предлагат различни неща, обсъждат, променят и връща В крайна сметка дори някои не стигат до проектозакони и затова е скептична и относно това. Позиция социалистите ще имат и преди внасянето за гласуване, но поне на етап изяснена стратегия като предложение.

Засегнат бе и един от най-болезнените въпроси – унищожаването на хиляди животни в Странджа, голяма част от тях в община Болярово и продължаването на борбата на Ани и Тошко с правосъдието и институциите. Корнелия Нинова отговори ясно, че фактът, че стадото на Ани е не само живо, но и увеличено, говори ясно, че болест няма. Те постоянно контактуват с тях и помагат с каквото могат в борбата им в съда, която продължава. Лично те настояват да се отмени забраната, която им пречи да търгуват с мляко и месо. Предходният министър обеща много неща, но си отиде без да ги изпълни, предстои среща с новия, на когото ще се поставят всички тревожни въпроси, засягащи всички пострадали стопани, защото някой трябва да поеме отговорност и да реши проблемите – включително и казуса с фермата на Ани Петрова и нейния съпруг Тошко.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com