28.11.2022

В село Попово отбелязаха 198 години от героичната смърт на Индже войвода

На 29 юни 2019 година в село Попово отбелязаха подобаващо 198 години от героичната гибел на Индже воевода. Поповци почитат легендарния хайдутин като свой земляк и съселянин. По-голямата част от изследователите на живота и делото му доказват, че именно тук е роден националният герой. Сред тях и доцент Милю Петров, също родом от Попово, посветил всички свои научни изследвания в академичната си именно на Индже.

Организатори на мероприятието по отбелязването от годишнината от смъртта на Стоян – Индже воевода, бе Инициативен комитет в състав: Николай Николов, д-р Мария Гюлеметова и Стойка Асенова. Гости на събитието бяха: секретарят на община Болярово Мария Чанева, главният експерт „Хуманитарни дейности“ Кольо Пехливанов и кметът на село Попово Ангел Апостолов. Събитието събра и много местни хора, както и такива, с родови корени от Попово, дошли със своите деца, за да се видят с близките и съселяните си и да почетат местния и национален герой.

Литургия в църквата на селото отслужи отец Николай Клюнков – възпоменателна, в памет на геройски загиналия войвода и за здраве на всички жители и гости на селото. Отец Николай сподели с миряните, че се радва да е сред тях именно в деня, в който се почитат апостолите Петър и Павел и пожела на всички да са здрави и все така да се събират в родното село и да тачат вярата и героите си.

      След литургията, започна втората част – в залата а читалището (бившето ОУ „Христо Ботев“– село Попово). С поздрав към присъстващите, от името на общинското ръководство, с обърна секретарят на община Болярово Мария Чанева. Тя поднесе на кмета на селото Ангел Апостолов поздравителен адрес от името на кмета на община Болярово Христо Христов, който бе служебно възпрепятстван да присъства лично. Поздрави съселяните си и кметът на селото Ангел Апостолов, който сподели гордостта на присъстващите да са потомци на храбрият защитник на народа. Не пропусна да спомене и друг виден техен съселянин – доцент Милю Петров, посветил дългогодишната си изследователската си дейност на живота и делото на Стоян-Индже. Отсъствието му днес сред тях н се дължи на здравословни проблеми, успокои ги той, причините са други – лично го е уверил в това.

Д-р Мария Гюлеметова проследи историята на родното си село от създаването му до днес чрез презентацията си „Хайдушкото село“. След това тя сподели със съселяните си идеи и предложения на Инициативния комитет: създаване на музейна сбирка за Индже, както и етнографски кът към читалището, където ще се и събират дарени експонати от желаещи да помогнат.

Млада дама, родом от селото, също сподели, че е щастлива да види толкова хора днес и ще се радва да бъдат осъществени идеите, които ще останат за поколнията.

За живота и делото на Индже воевода говори пред присъстващите Дияна Славчева. Тя засегна основните моменти и героичните подвизи на закрилника на народа. За съжаление, завърши тя, много са липсващите факти и моменти от живота на този герой  и голяма част се базират на догадки и легенди. Тези думи дадоха повод за размисъл и породиха оживена дискусия сред присъстващите.

Поднесени бяха венци пред паметната плоча в двора на къщата, смятана за родна на воеводата. Програмата продължи с турнир по борба „Индже войвода“, който събра множество гости от близо и далеч, както и много млади хора. За настроението на присъстващите се грижеха музиканти от оркестър от град Средец с ръководител Стамен Гарджев. Курбан за здраве бе даден на всички, уважили събитието в памет на Индже.

Множество и разнообразни бяха събитията в тази ден, който щ остане поредният паметен за поповци, които умеят да тачат традициите и героите си. Идеята да се събират ежегодно и да осъществят замисленото днес, което ще напомня вечно на поколенията за историята на хайдушкото село, ще търси реализация с усилията на всички тях. Защото Индже, селото и историята го заслужават!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com