04.12.2022

Четири години затвор за турския тираджия, причинил катастрофа със загинало семейство

Турски водач на товарен автомобил с полуремарке ще изтърпява ефективна присъда от четири години и осем месеца заради причинена от него катастрофа със загинало семейство и ранено малолетно дете.
Със свое решение Апелативен съд – Бургас е потвърдил присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като правилна и законосъобразна и е отхвърли жалбите на подсъдимия и частните обвинители.
43 – годишният Азис К. от град Ялова, Република Турция е признат за виновен от двете съдебни инстанции в това, че на 30.09.2018г. около 17.10. часа, в посока гр. Елхово – ГКПП – Лесово, област Ямбол, при управление на товарна композиция – влекач, марка „Мерцедес Актрос 1844 и прикачено полуремарке е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е предизвикал ПТП с лек автомобил марка „Ситроен“ и е причинил смъртта на повече от едно лице – на Кънчо К. и на Галина Д., както и средна телесна повреда на тригодишното им дете.
При движението си по път I-7, км. 301 в посоката гр. Елхово – ГКПП – Лесово, товарният автомобил, управляван от подсъдимия, следвало да премине през десен завой, с ограничение на максималната допустима скорост до 50 км/ч. Товарната композиция навлязла в завоя със скорост от около 80 км/ч. Поради високата скорост на движение и занижено сцепление на гумите с мократа асфалтова настилка, във втората половина на завоя ремаркето на влекача напуснало дясната лента за движение и навлязло в лявата, достигнало лявата мантинела и преградило двете пътни ленти. Лекият автомобил “Ситроен“ се движил в своята дясна лента за движение. Именно в неговата лента последвал удар между двете превозни средства, в резултат на който, лекият автомобил бил изблъскан и изхвърлен на 19,7 метра от мястото, където се намирал и извън платното за движение. След удара товарната композиция продължила движението си напред, като постепенно се прибрала в дясната пътна лента и окончателно спряла на около 150 м. след мястото на сблъсъка.
Двете съдебни инстанции са приели заключението на съдебно-химическата /токсикологична /експертиза, което установява, че в пробите, дадени от подсъдимия, няма наркотични вещества, респективно на инкриминираните дата и час същият не е управлявал товарната композиция след употреба на наркотични вещества. Експертите поясняват, че идентифицираният при изследването фенирамин е антихистамин, който се употребява за лечение на сеннахрема, алергичен ринит, уртикария. Същият не е наркотично вещество по смисъла на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, се казва в решението на апелативните съдии.
Съдът е лишил подсъдимия Азис К. и от право да управлява МПС за срок от шест години.
Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.	
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com