10.12.2022

Лятото винаги върви ръка за ръка с хубава книга

Лято е, библиотеката ни разполага с богат книжен фонд и така за да съчетаем приятното с полезното/защото книгата е в препоръчителния списък по литература  за четвъртокласниците/ с нашите малки читатели се спряхме на класиката „Приключенията на Том Сойер” на американския автор Марк Твен. Неостаряваща  момчешка история, която проследява преживелиците на типично американско момче, живеещо в малко американско градче на брега на Мисисипи през 19-и век.

Понякога обаче децата имат нужда от предварителна подготовка , за да я разберат по-добре и да се насладят  пълноценно на прочетеното. Защото нямат представа какво е сал, не са виждали волска каруца, а и не могат да си представят  как някой се забавлява без високотехнологично устройство, придвижва се без кола и си свети със свещ. В една такава обстановка, когато параходите се движат с пара, плаването на сал е често срещан начин за предвижване, а кибритът  и електрическата крушка още не са изобретени, робството съществува и присъствието на негри в домакинството е напълно нормално, както и боя като възпитателно средство, в такава обстановка писателят Самюъл Клемънс, по-известен като Марк Твен, среща читателя с пакостника Том Сойер.

Така че преди четенето започваме с малко история, след което петокласникът Владимир ни представя как едно 11-годишно момче открива в себе си от този непослушник и започваме същинската работа – да следваме Том и да се забъркваме в най-невероятни щуротии, а днес по-точно – славни бояджии! Ще отстъпим бояджийската четка за 12 топчета, част от свирка, две попови лъжички, ключ, който не може нищо да отключва!

Към това богатство прибавяме и откритието на Том, за което авторът казва: „Без да знае, той бе открил един велик закон, управляващ човешките постъпки: за да накараш някого – възрастен човек или малко момче, да пожелае нещо, нужно е само да направиш това нещо труднодостъпно.“

До нови срещи малки читатели!

Красимира Атанасова

секретар на НЧ „Джон Атанасов – 1928”, с. Бояджик

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com