04.12.2022

Земляческа среща в село Вълчи извор – една възобновена традиция

Лора Величкова

        На 31 август 2019 година бе възобновена една дългоочаквана традиция. На тази паметна за жителите и многобройните гости на село Вълчи извор дата, след доста години, бе организирана земляческа среща.

Много бяха гостите  на селото – завърналите се от близо и далеч млади, а и по-възрастни хора, родом от селото, жителите на околните селища, на общинския център, както и английските жители на селото и техни гости – също вече установили се в общината, станали част от населението и неизменни участници във всяко събитие.

Сред гостите на веселия, оживен и многолюден празник бяха кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков, секретарят на общината Мария Чанева, кметският наместник на село Горска поляна Стоян Михов и др.

Общинският кмет господин Христов се обърна с поздрав към всички присъстващи. Той сподели, че с радост е откликнал на молбата на жителите на малкото, красиво селце Вълчи извор, да възобновят традицията за земляческите срещи – някога многолюдни, весели и шумни. Благодарение на младата Райка Николова, настоящ кметски наместник, това събитие стана факт, разбира се и с помощта на населението. Кметът на общината не пропусна да спомене и покойният дългогодишен кмет и кметски наместник Желязко Христов, който също някога събираше хората на празнични събития. Радващо е, че тази традиция е възобновена и в селото отново има толкова хора, ехти детски смях, вият се хора.

       Първото хоро бе поведено от общинският кмет, последвано от още много. За доброто настроение се грижеше оркестър „Веселие“- град Бургас с ръководител Анастас Панайотов. Гласовитата солистка Снежана Иванова, също с родови корени от общината, радваше многобройните гости на събора с чудесните си изпълнения и разнообразни поздрави. Димо Димов, добре познат на любителите на народното творчество от общината и боляровски зет, също поздрави с няколко свои изпълнения жителите на селото и многобройните гости, сред които негови близки и приятели.

Младата Райка Николова се грижеше да не липсва нищо на гостите и показа, че освен, че в ежедневието се стреми да помага по всякакъв начин на съселяните си, умее да организира и тържества и да допринася за тяхното настроение.

Във веселието се включиха активно и английските поданици, жители на общината. Общинският кмет сподели радостта си от този факт, поздрави ги и се обърна към тези млади хора и децата им, уверявайки ги, че те отдавна са част от живота на този красив край и се надява да продължат да живеят на наша територия и да отглеждат децата си тук.

Празникът продължи до късния следобед, а и вечерта – в домовете на хората, посрещайки своите гости. Много настроение, песни и танци имаше в този незабравим ден, след толкова години селото бе огласяно от детски смях, музика и весели разговори. Дано младият кметски наместник успее да възвърне традицията и да има повече такива празници в селото – поне веднъж годишно! А общинското ръководство, към което Райка Николова и жителите на селото отправят специални благодарности за цялостното обезпечение на този събор, да продължи да се грижи за хората във Вълчи извор както до този момент – и в ежедневието, и за да станат факт отново празници като този!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com