01.12.2022

Многолюдният, весел и цветен празник на село Голямо Крушево

Отбелязаха се и 130 години от изграждането на църковен храм „Успение Богородично“, осветена бе чешма – дарение в двора на църквата


Лора Величкова

        На 31 август 2019 година в село Голям Крушево пристигнаха жители и гости от близо и далеч, за да отбележат за поредна година подобаващо празникът на селото. Както винаги, програмата на празника бе богата, включваща различни мероприятия.

Празничният ден започна с божествена литургия, отслужена от отец Димитър Ингов. Паметен за крушевци бе този ден, защото бяха отбелязани 130 години от изграждането на красивия величествен храм, обновен по проект в предходните години „Успение Богородично“.

След литургията, миряните от селото и гостите се събраха в двора на църковния храм, където отец Димитър освети новата придобивка на селото – чешма в двора на църковния храм, дарение от Тошка Грудева, родом от селото, която също бе гост на празника.

Гости на събитието бяха кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков и секретарят на общината Мария Чанева.

   Общинският кмет се обърна към всички, уважили празника, към жителите на селото и многобройните гости, завърнали се в родното село на поредния чудесен празник. Той сподели, че се радва, че общинското ръководство успя да ремонтира чрез спечелен и реализиран проект красивият вече 130 годишен храм, радва се и че днес има честта да присъства на откриването на новата придобивка – чешмата в двора а селото, дарена от благодордната Тошка Грудева и синът й Ангел. Похвално е благородството на дамата, закърмена с патриотичното чувство в родното Крушево, макар отдавна напуснала селото, решила да се завърне и да дари нещо, което винаги ще напомня на съселяните й за нея – така полезна придобивка. Общинският кмет не пропусна да благодари и на майсторът на тази чешма – отново местен жител на Голямо Крушево – Димо Рекалов. Дано има повече такива родолюбиви крушевци, пожела Христо Христов и отново честити празника на хората, стекли се в двора на църковния храм. Господин Христов и госпожа Чанева дариха от името на общинското ръководство икона на храма, на която са изобразени Богородица и Младенеца, по повод 130 годишнината от съгражднето на църквата „Успение Богородично“.

Тошка Грудева също се обърна към гостите на празника. Тя сподели колко се радва,че има възможност да се върне отново в родното село, да остави нещо след себе си, да дари на съселяните си тази чешма, защото макар и отдавна поела по пътищата на страната, тя винаги ще носи Голямо Крушево в сърцето си, както и синът й, който е наследил тази обич, сподели с гордост и радост госпожа Грудева и пожела на съселяните си весел и незабравим празник.

Кметът на село Голямо Крушево Костадин Иванов също поздрави жителите и гостите на селото, благодари на дарителите и общинското ръководство за съдействието и обезпечаването на празника и обяви ,че осветените три казана с курбан се раздават на населението за здраве на всички тях и благоденствие на селото. Курбанът е осигурен от община Болярово.

Вечерта празникът продължи с концерт на „Понката фолк група“ – град Сливен. Невероятен народен оркестър с ръководител Панайот Панайотов и солистка Митка Стоянова. Народните изпълнители са за първи път гости на празника на селото и очароваха многобройните гости на празника със своите изпълнения. Кметът на общината поведе първото хоро, заедно със съпругата си и кметът на селото. А то, по традиция, бе сякаш безкрайно. Голямо Крушево за поредна година доказа, че умее да се весели и да прави своите тържества едни от най-многолюдните, весели и незабравими. Този няколкочасов концерт на невероятните изпълнители от Сливен бе подарък на всички тях от община Болярово и кметство – село Голямо Крушево.

А най-неочакваният подарък бе многоцветната, прекрасна заря – изненада от дарителя Петър Гърбачев. Благородният дарител е зет на най-възрастният жител на село Голямо Крушево – 93 годишният бай Янаки – също присъстващ на празника на любимото си родно село. Съпругата на Г-н Гърбачев е Стоянка Янакиева, родом от селото. В програмата на празника не бе обявена предварително заря, защото курбанът за здраве ,празничния концерт и всичко останало бе обезпечено от общинското ръководство – немалко средства, заделени за блестящата организация. Но Петър Гърбачев, заедно със своя помощник – неговият внук, четвъртокласникът Стилиян, решават да направят изненада на многобройните гости на събора. И така даряват този красив и незабравим финал на празника. Поредно доказателство, че крушевци не само умеят да празнуват, но и знаят как да правят изненади и са благородни и родолюбиви.

Дано все така това прекрасно село събира всички свои жители и гости в родното село, да има много поводи за това и все така да правят вълнуващи, многолюдни и весели празници! Защото те умеят и го доказват постоянно!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com