01.12.2022

Откриха официално свободните зони за достъп до интернет в община Болярово

На 24 октомври 2019 г., в навечерието на празника на град Болярово – 26 октомври, Димитровден, бяха открити официално свободни зони за достъп да интернет в град Болярово. Община Болярово бе сред одобрените общини от Европейската комисия по проект със средства от Европейския съюз  за безплатен безжичен интернет. 176 центрове на местната власт – 63 български общини по Програмата WiFi4EU, срещу ваучери на стойност 15 000 евро, вече могат да ползват безплатен интернет в района на центъра, площада,  в парковете и др. Освен в общинския център, от безплатния интернет достъп ще се възползват и други населени места от общината. В Мамарчево вече се работи по това.

Целта на инициативата е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните места във всяко населено място в Европа. Ангажимент на общината  ще бъде поддръжката на мрежата. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е координатор на инициативата. Общо 3 400 общини в Европа ще получат ваучери на стойност 15 000 евро за покриване на разходите за създаване на точки на публичен достъп до безжичен интернет на обществени места. Общият бюджет за тази покана е 52 милиона евро.

       Към присъстващите, връщайки се в началото, се обърна заместник-кметът Нина Терзиева. Тя е в основата това днес да бъде факт – заслугите, които са не само на нея, но и на нейния екип, са от самота начало – кандидатстване по проекта, координация, надзор и успешна комуникация. За всичко това разказа тя пред присъстващите, напомняйки трите зони на достъп до безплатен интернет в Болярово – централната част, около училището (на автогарата) и на пазара. Тя изказа специална благодарност на представителя на „А 1“ Стоян Вълчев, родом от Болярово, присъстващ и днес сред съгражданите си.

С новата придобивка поздрави жителите на общината и г-н Искрен Иванов, мениджър стратегически информационни проекти в „А 1“ (фирмата-изпълнител, предоставила услугата в общината). Той благодари за доверието, което му е гласувало общинското ръководство, като основен доставчик предоставят висок клас оборудване, съобразявайки колко е важен достъпа до глобалната мрежа и са изключително щастливи, че са днес сред всички, които ще имат възможност да ползват тази услуга, завърши той.

Стоян Вълчев (работещ с корпоративни клиенти в А 1) също се обърна към съгражданите си, споделяйки задоволството си, че е допринесъл те да имат възможност да използват безплатния достъп до интернет – така нужен в съвременния свят, в който дигитализацията е бъдещето. Той съобщи, че фирмата прави жест към общината, като ще им създаде безплатна апликация.

Мария Маринова, временно изпълняваща длъжността кмет на община Болярово също поздрави жителите е гостите на града, присъстващи на радостното събитие. Тя благодари на целия екип на общинската администрация, които са работили по проекта, за да могат да се поздравят днес с ценната нова придобивка и изрази увереност, че тя няма да е последна, а поредна от още много бъдещи.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com