01.12.2022

Община Ямбол започва подготовка за помощ към наши съграждани

„Помощ трябва да бъде оказана и на хората, които ще останат без работа и доходи след тази криза. Става въпрос за подпомагане на наши съграждани, които ще бъдат извън списъците на социално слабите лица. Ситуацията е много динамична, затова подготовката започва още от сега. Тези допълнителни мерки по никакъв начин няма да се отразят на вече регистрираните социално слаби граждани! Хората и отговорността към тях са основен приоритет на Община Ямбол.“, завяви кметът на Ямбол Валентин Ревански при инциираната от него среща с директорите на специализирани институции за социални услуги.

На срещата беше обсъдена допълнителната организация, която трябва да бъде създадена в помощ на гражданите в условията на разпространение на коронавирус.

В тази връзка започват да се набират доброволци, които да закупуват хранителни продукти на възрастни, трудноподвижни граждани и на хора, поставени под карантина.

Всеки, който иска да бъде включен като доброволец в патронирането на нуждаещи се лица, може да заяви желанието си на телефон 046/62 20 56 в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни. Доброволците ще трябва да заявят своето желание дали искат или не искат да помагат на карантинирани граждани.

Хората, които имат нужда от съвет от психолог или връзка с общопрактикуващ лекар, имат възможност да потърсят помощ на телефон 046/ 68 10 91.

Телефонните линии ще бъдат на разположение за граждани в часовете между 08:00 – 17:00 часа.

​Жителите на Ямбол могат да получават консултации  по въпроси, свързани с въведените мерки за разпространението на коронавирус, на телефон 046/68 14 04.

Всички сигнали от телефон 112, получени от дежурните към Община Ямбол, както и сигналите за лица, неспазващи карантината, ще се приемат на същия телефонен номер – 046/68 14 04 в Дирекция „Хуманитарни дейности“.

Припомяме, че Домашен социален патронаж към Дома за стари хора – Ямбол, също обслужва лицата, подали заявка за закупуване на хранителни продукти от първа необходимост.

Телефони за контакт: 046/66 92 15 –  Виолета Ковачева

046/ 66 92 12 – Виолета Господинова

ДСП обслужва и всички лица по проект „Топъл обяд“.

Община Ямбол вече стартира и кампания по набиране на средства за хора в затруднено материално положение. Ако искате да дарите хранителни продукти или финансови средства, използвайте следния телефон за контакт: 046/ 681 225.

За да подкрепите нуждаещите се лица, извън социалните списъци може да използвате следната банкова сметка:

IBAN: BG13SOMB9130 8424 4203 44

BIC: SOMBBGSF

Код за вид плащане: 44 51 00

С пояснение: Коронавирус – социална помощ

„Общинска банка“ АД – Клон Ямбол

Допълнително ще бъде обявен телефонен номер, на който нуждаещи се граждани, ще могат да се записват за получаването на помощ, както и критериите, на които трябва да отговарят.

В създалата се извънредна ситуация Община Ямбол ще разчита на помощ както от страна на държавата, така и от страна на наши успели съграждани, които живеят в Ямбол или извън него. „Призоваваме ги да помогнат, с каквото могат – със средства или хранителни продукти, на хората, които ще изпаднат в трудно положение и ще изгубят своята работа. Предварително благодаря на всеки, който се отзове.“, допълни кметът на Ямбол Валентин Ревански.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com