04.12.2022

Данни за пробите, карантините, даренията, мерките и тяхното спазаване в Ямболска област!

На брифинг днес председателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева и прокуристът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков, представиха актуални данни за епидемиологичната обстановка в областта и предприетите мерки, свързани с разпространението на коронавирус.
Към днешна дата лицата поставени под карантина са 473. Други 596 лица от областта вече са преминали карантинния период. До момента всички 112 взети, изпратени и изследвани проби са отрицателни.
На ГКПП Лесово вече  са монтирани 6 термокамери. Там към екипите на РЗИ за контрол на преминаващите се включват като помощ и от Регионалната здравна каса.
Всички заявки, до този момент за спирт, маски, защитни облекла, очила за болници, спешен център, са доставени и получени. За общопрактикуващите лекари миналата седмица са осигурени още 1000 маски и защитни очила. Очаква се сдружението на общопрактикуващите лекари да направи обща заявка за необходимите им материали.
Областният управител информира още, че миналата седмица е поискал по-строг контрол от Регионалното управление на образованието в Ямбол за недопускане и събиране на  хора в училищните дворове, както  и в дворовете на детските градини. Съответните мерки вече са взети, дворовете се заключват, увериха от обастната управа.
Относно разпространявани слухове, че спортна зала „Диана“ ще бъде превърната в полева болница, информираме, че нито към Областният медицински съвет, нито към кмета на Ямбол е отправяно такова искане,заявиха от медицинския съвет. Освен това МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол разполага с достатъчен леглови ресурс, над 100 легла, за лечение в усложнена ситуация на пациенти с COVID 19, заявиха от медицинския щаб.
Д-р Димитър Рунков информира и за хода на дарителската кампания за МБАЛ“Свети Пантелеймон“ в Ямбол. Средствата надхвърлят вече 50 хил. лв. От особено значение за болницата и лекарите са материалните дарения. Едно от реализираните и работещо вече дарения е модерен, иновативен видео ларингоскоп, 3 монитора и консумативи, дарени от Михаил Тодоров. Друга необходима за дейността на болницата техника и оборудване са  поръчани и се очаква доставка в най-скоро време. Дарителите до този момент и новата доставена техника и оборудване ще бъдат оповестени на следващ брифинг.
Областният управител благодари на всички служби и всички ангажирани в работата в пандемичната ситуация и отново призова за търпение и дисциплина. „Предстоят дни с по-топло време, предстоят светли празници, но нека положим още малко усилия, нека не се събираме на големи групи, нека спазваме наложените от Националния щаб мерки“, каза областният управител на брифинга за журналисти.
Членовете на Областният медицински съвет отговориха на всички въпроси на присъстващите.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com