21.03.2023

Безплатни тестове за Хепатит С организират в Ямбол

Сдружение „Айвър“, партньор на НЧ „Умение-2003“ в Гражданско обединение „Равни БГ“, организира безплатни тестове за хепатит С в цялата страна в месеца на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Изследвания съвсем безплатно можете да си направите и в двете лаборатории на „Рамус“ в Ямбол, съобщиха от читалището.

Хепатит C e изключително опасно заболяване. Нарича се още „тихият убиец“, тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Именно затова добрата осведоменост за вируса е ключова както за превенцията, така и за терапията. Той е и сред основния причинител на рак на черния дроб.

У нас лечението е безплатно за всички здравноосигурени пациенти без оглед тежестта на тяхната фиброза (увреждането на черния дроб) и има специална процедура, по която то се отпуска от НЗОК (Национална здравноосигурителна каса), посочват от „Айвър“.

Статистиката в България показва, че сред рисковите групи са най-вече хората на възраст над 54 години, особено тези, които са имали в миналото някаква кръвна манипулация или операция. На второ място лицата с повишени чернодробни ензими. В списъка попадат още претърпелите кръвопреливане или трансплантация преди 1992 година.

Препоръчително е да се изследват и пациенти на хемодиализа, както и хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации. При употреба на инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъж, прегледът също е наложителен.

Татуировките, козметичните процедури като маникюр, педикюр, поставяне на обеци, филъри също крият риск, макар и минимален.

Сред рисковите групи са и медицинският персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, хората, които използват или са използвали венозни наркотици, които практикуват необезопасен секс, бивши и настоящи затворници и др.

Макар хепатит С да се предава основно по кръвен път, съществува минимален риск от инфектиране при порязване или използване на едни и същи тоалетни принадлежности (четки за зъби, самобръсначки и др).

За да си направите безплатния тест, е достатъчно само да посетите лаборатория на „Рамус“ и да кажете, че искате да се тествате по програма „Айвър“, като не забравите да си поискате и картонче с резултатите. Освен безплатни, тестовете са и напълно анонимни.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com