30.03.2023

Екоминистърът: Водата за река Тунджа е отивала в Марица

Намалените водни количества в язовир Жребчево и рискът от безводие през следващата година обсъдиха на среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров областните управители на Ямбол и Сливен, както и директорите на ВиК – дружествата. Домакин на срещата беше кметът на община Ямбол Валентин Ревански.
С едва 101 млн. кубични метра вода разполага язовир Жребчево при максимален обем от 400 млн. куб метра, 30 млн. е мъртвия обем на водоема, налични 71 млн.
информира министър Димитров.
Драстично намалените количества се дължат на неправилно разпределение на водните количества от язовир „Копринка“.
„Би трябвало от язовир „Копринка“ поне половината вода да отива в язовир „Жребчево“ с неговия отток и той, пълен догоре – 400 милиона, да може в случай на суша да изкара 3-4 години. Това обаче години наред не е правено и водата е отклонявана в друга посока – в река Марица. Или водата от река Тунджа не е постъпила в Тунджа, а е постъпила в река Марица. Чисто енергийно, чисто стопански това може би на някой да изглежда добро решение, но ние сме оставили Ямбол, Сливен, Елхово, част от Нова Загора без оросяване на водното корито. “
Въпреки ниските нива на водоемите проблеми с водоподаването до края на годината в региона няма да има, обеща министър Димитров:
“ Проблем няма и не може да има тази година нито за напояване, нито за питейно-битови нужди“, категоричен беше екоминистърът.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com