21.03.2023

Ямбол почете Деня на Независимостта  

  Денят на Независимостта – 22 септември, беше тържествено отбелязан в Ямбол с церемония по издигане на националния флаг в Музея на бойната слава с участието на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“.

На празника присъстваха кметът на Община Ямбол Валентин Ревански, народният представител Мария Цветкова, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов, заместник областният управител Стойка Димитрова, заместник кметовете Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев, председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков, общински съветници, началникът на Гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и офицери, представители на Областна дирекция на МВР.

„Двадесет и втори септември 1908 година завинаги остава в родната история като един от моментите, в които българският политически елит е успял да постигне най-доброто за държавата – обявяване на Независимост, без да бъде пролята и капка българска кръв.

Нашите държавници са осъзнавали много ясно, че България на всяка цена трябва да се провъзгласи за независима страна и да се развива във всички аспекти.

Ние сме народ, който желае да се развива мирно, но е готов да защити своята независимост!

Нашата Родина трябва да върви по собствен път на развитие и да бъде независима от чужди политически интереси и внушения.

На нас – като гражданско общество- се пада да решим кого да избираме, какви каузи да защитаваме и как да ги защитаваме.

Независимо от всичко, нека не забравяме, че независимостта е състояние на духа. Сто и дванадесет години по-късно нека се вгледаме в себе си и потърсим отговора на най-важния въпрос: Имаме ли смелостта да бъдем независими? Вярвам, че повечето от вас ще кажат: „Да!“, каза Валентин Ревански.

След издигането на националния трибагреник гостите на церемонията опитаха от боб чорбата, предлагана от атрактивната военнополева кухня на Авиобаза „Безмер“.

Много желаещи се наредиха да изпитат точността си на стрелбището с пневматични оръжия. Тематична за Музея на бойната слава беше и демонстрацията по разглобяване и сглобяване на легендарния автомат „Калашников“.

Днес е ден на отворени врати в Музея на бойната слава, и в Културно-информационен център „Безистен“.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com