30.03.2023

Кметът Христов: Денят на народните будители е празник, дошъл от сърцата на предците ни

Скъпи съграждани,
уважаеми дейци на просветата и културата,
Днес, на 1 ноември, отбелязваме Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на предците ни в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение. Ден на всички „заслужили българи“, както са се изразявали през 1922 г., когато Народното събрание обявява 1 ноември за национален празник.
На днешния ден ние отдаваме заслужена почит към десетки народни будители: от Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, през Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други велики герои.
Към този списък ще добавя имената и на първите боляровски учители – поп Никола – Митрето от с. Пашакьой и поп Захари от с. Малък Боялък, на Куарти Дражев, на Желязко Кармашиков и много други, благодарение на които в община Болярово се градят училища и читалища.
Със сигурност всеки от вас прибавя и хората, които са го научили да чете, да пише, да знае историята си, да гради в себе си ценностите, които го издигат като личност.
Някогашните народни будители са мечтаели да видят отечеството ни обновено и духовно преродено. Нека и ние сега с общи усилия, с мъдрост и съзидание да продължаваме да преобразяваме родния си край!
Нека не само на празници окичваме паметниците на народните просветители и борци за национално освобождение с цветя, защото заради тяхната саможертва днес живеем в свободна България!
Благодарение на техните последователи – съвременните културни и читалищни дейци, с днешна дата община Болярово успява да запази и възражда безкрайната съкровищница на традиции и духовност, които сме получили в наследство.
На всички вас, съвременни просветители и творци на изкуството, пожелавам здраве, силен дух и вяра в доброто бъдеще на България.
Честит празник!
Христо Христов, кмет на Община Болярово

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com