23.03.2023

Няма опасност от преливане на Тунджа в Ямбол, от язовир Жребчево не се изпуска вода

Няма опасност от преливане на река Тунджа в Ямбол, увери кметът на града Валентин Ревански. Спокойна е ситуацията и по течението на реката край Елхово. 

 След извършена проверка кметът на Ямбол Валентин Ревански излезе с коментар на официалната си страница във Фейсбук, в който се казва, че повишеното ниво на реката в градския участък се  дължи на пренасочването на водата през бетонираното корито, заради строително-ремонтните дейности на разделителното съоръжение на реката.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов съобщи, че в момента от язовир Жребчево не се изпуска вода, тъй като водоемът е пълен едва 23 процента. Въпреки обилните валежи и повишените нива на всички притоци на река Тунджа, засега няма опасност от наводнения.

Целият коментар на кмета на Ямбол Валентин Ревански е следния:

Уважаеми съграждани,

във връзка с повишеното ниво на водния отток на река Тунджа и по-конкретно по коритото, което минава през Ямбол, искам да ви съобщя, че днес направихме проверка на място и проведохме разговори с „Напоителни системи“-Сливен. Следим нивото на реката, засега няма опасност от преливане в границите на града.
Количеството вода, което влиза от притоците на река Тунджа, засега е в повишени граници. Към този момент това се дължи на валежите през последните няколко дни. Водният отток, който минава през коритото на реката в Ямбол е в резултат на строително-ремонтните дейности на разделителното съоръжение на р. Тунджа.
Поради този ремонт реката е пренасочена през старото корито. При нормален режим на работа на съоръжението реката ще преминава през коритото, което заобикаля Ямбол и няма да минава през града.
По данни на Националния институт по метеорология и хидрология по-високите нива на р. Тунджа ще се запазят до вторник.
Само река „Беленска“ е увеличила отока си над 250 пъти, а тя е приток на р. Тунджа.
В момента на временната дига, която откланя реката през старото корито има малко преливане и водата преминава по обходното, което заобикаля целия град. По този начин се облекчава старото корито на реката, което минава през Ямбол.
Важно, а може би и решаващо, беше почистването на коритото на реката, което преминава през града от папурова растителност. Ако това не беше направено, към този момент опасността от преливане може би щеше да бъде реална.
През последните месеци Община Ямбол, институции и селскостопански производители заедно успяха да почистят небетонираното корито на Тунджа – от саморасла растителност и едри отпадъци, които изпълваха коритото повече от десетилетие. Ако това мащабно почистване не беше направено в момента щяхме да попаднем в трудна ситуация.
Моментната ситуация е И проверка за свършените дейности по почистване и добра проводимост на реката.
По отношение на някои от коментарите за тревната смеска, която посадихме в участък на реката:
Да, възможно е тя да е „заминала“. Разходите там са само за самата смеска, които лично мога да възстановя. А на пролет, отново може да бъде засята.
Както вече знаете, това корито е резервно и когато ремонтът приключи, то няма да бъде използвано. Публикувам и снимка на река в Европа, направена по този начин. Не виждам нищо лошо да се постараем и корито на Тунджа да изглежда по този начин.
С уважение:
Валентин Ревански
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com