21.03.2023

Приветствие на Кмета на община Болярово, по случай Коледните и Новогодишни празници (звук)

Снимка, архив

Уважаеми жители на община Болярово,

скъпи съграждани, дами и господа!

 

Всички вече сме в очакване на Рождество Христово.

Някои заради вяра, други заради празника, трети заради топлината на пълната къща.

След броени дни 2020 година ще остане в историята.

Годината беше изключително трудна за всички, изпълнена с много тревоги и предизвикателства, заради неочакваната пандемия от COVID-19. Тази пандемия ни принуди да променим изцяло работния си календар.

Отложихме всички мащабни културни прояви, в това число и тези, които бяха планирани по време на Коледните и Новогодишните празници.

Както не веднъж съм казвал, аз и моят екип сме убедени, че здравето и животът на хората са от първостепенно значение. И вярвам, че всички ще се съгласите, че празникът е истински, когато е изпълнен с радостта и благоденствието на нас, близките ни и на приятелите.

Грижите за децата и възрастните, особено за най-уязвимите, винаги са били приоритет за общинското ръководство, но тази година положихме сериозни усилия и успяхме да повишим социалните мерки.

Осигуряваме топъл обяд на над 250 възрастни хора и хора с увреждания във всички населени места на общината. Съдействахме и на БЧК и на неправителствени организации за осигуряване на пакети с храна и хигиенни материали на близо 500 души.

Отделно с решение на Общински съвет-Болярово подпомогнахме 211 възрастни хора и деца в затруднено материално положение или със заболяване с еднократни помощи в общ размер 13 405 лв.

Осигурихме и грижи за възрастните и работа на 43-ма  като домашни помощници.

Осигуряваме топъл обяд на 150 ученици от двете учебни заведения на общината, като дори и по време на дистанционното обучение храната им се доставя у дома. Както училищата, така и детската градина с нейните филиали са оборудвани с диспенсъри, сешоари, дезинфектанти и всичко необходимо за спазването на препоръчаните от здравните власти превантивни мерки за хигиена и физическа дистанция.

Още в първите месеци на пандемията и досега общината осигурява необходимите лични предпазни средства за всички работещи в общинските институции, както и за нуждаещи се от цялата община.

Стартирахме бюджета на общината с 7 500 000лв., а в края на годината приключваме с  9 милиона лева.

Очакваме в края на годината да приключим с бюджетен остатък над един милион лева което ще ни помогне значително за бюджета за 2021г.

Отново със социална цел запазихме и размера на местните данъци и такси.

Осигурихме близо 10 хиляди кубика дърва за огрев за населението на символичната цена от 28 лв., както и за всички  общопрактикуващи лекари и стоматолози, за училища, детски градини, социални заведения и общински сгради, за участък пожарна и аварийна безопасност.

Паралелно с това продължихме работата и по благоустрояването на населените места в общината.

Поставили сме си задача и я следваме, община Болярово да не пропусне нито една възможност да кандидатства за финансиране от оперативните и национални програми. Само за тази година общата стойност на привлечените  средства е над 5 милиона лева.

Проекти, които реализираме с външно финансиране по различни програми 3 500 000лв. и по капиталовата програма 856 000лв.

Започнахме изграждането на новото мултифункционално спортно игрище.

Приключиха и дейностите по рекултивация на старото сметище в града на стойност 648 000 лв.

В ход са проектите по МИГ – Елхово – Болярово, които са ремонт на тротоари, пътища  нова фитнес зала в гр.Болярово

Със собствени средства бяха извършени ремонти на улици и междублокови пространства в  гр.Болярово и улици в с. Г.Крушево, Стефан Караджово, Попово, Мамарчево, Шарково, Воден, Ружица, Ситово, Иглика, Денница и Оман. Обща стойност на текущите ремонти е 356 800 лева.

Извършихме текущ ремонт на общинските пътища от ІV клас в общината за 68 000 лв.

Започнахме работа и по новия План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., в който ще залегнат и бъдещите проекти за благоустрояване и разширяване на социалните услуги. Продължаваме работата и по проекта „Да съхраним Европа – Умни исторически селища“ като партньор на 7  общини и сдружения от Испания, Португалия, Белгия, Хърватия, Италия, Латвия и Северна Македония.

И тук използвам случая да благодаря на тези, които се включиха в анкетите по тези инициативи и дадоха предложения за подобряване на условията за живот в общината.

Благодаря на всички, които ни давате подкрепа заедно да се преборим с предизвикателствата!

На гражданите и фирмите, които и тази година направиха дарения по различни поводи – за хората от общината и за благоустрояване.

Благодаря и на общинските съветници, на кметовете и кметските наместници, на всички служители на общинската администрация за всеотдайността и неуморния труд, за отговорността, с която подхождат, за усилията, които полагат, за да можем всички ние, изпълнявайки отговорната си обществена роля, да отговорим на очакванията на гражданите, за да изпълним своя дълг.

Благодаря и на държавните институции на територията на общината и областта за добрата съвместна работа .

Коледа е не просто един от християнските празници, тя е символ на надеждата, добротата и на любовта между хората! Иска ми се да вярвам, че ще запазим и пренесем напред тази добросърдечност, която като дебели снежни преспи ще покрие грубостта, озлоблението, враждебността.

Нека сиянието на светлите Коледни и Новогодишни празници озари всяко сърце и ви донесе здраве, удовлетворение и надежда за бъдните дни.

 ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА 2021 ГОДИНА.

 С уважение,

Христо Христов, кмет на община Болярово

Приветствие, звук –->

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com