22.03.2023

Представят “Остави се да си ВОДЕН” в столична галерия

Боляровското село Воден е представено в изложбата “Какво следва?”, която бе открита на 21 януари в столичната галерия Credo Bonum.

Изложбата е кураторски проект на Галина Димитрова-Димова и включва творби на няколко творци, сред които са Иван-Александър Иванов и Стефания Георгиева от село Воден.

„Остави се да си ВОДЕН“ е призивът на Иван-Александър Иванов и Стефания Георгиева – младо артистично семейство, които през изминалата година направиха серия от инициативи в селото, в които включиха местната общност. Почистване на църквата, ремонт и връщане към живот на помещения в читалището, регулярни творчески работилници с местни деца и младежи са част от инициативите, които тези ентусиазирани млади хора правят за селото и общността с идеята да подобрят средата иначина на живот на село. Всичко това е представено сега на платна в изложбата.

А междувременно, Иван, Стефания и други младежи вече организират и отварянето на читалището след разхлабването на мерките от пандемията.

В музея носиите вече са проветрени, изтупани, подредени на закачалки и посетителите, освен да ги видят и пипнат, могат дори да облекат някоя и да се снимат. Разчистиха и превърната в склад голяма зала зад читалището и я обособяват в работилница, в която и децата да си усъвършенстват сръчността.

Благодарение на Петя Кисьова в читалището вече има 12 компютъра от вече несъществуващото училище КОДАМ, на които децата в най-лошия случай да играят, в найдобрия да се научат да програмират.

А по проект на Стефания Георгиева бяха осигурени и 60-70 книги, много от тях нови и ценни издания на стойност 1225 лв., от които 1205 лв. са отпуснати от Министерство на културата по програмата им за финансиране за обогатяване на библиотечния фонд.

“Когато влязохме в библиотеката за първи път през 2020-та в нея един от рафтовете беше счупен и паднал на прозореца на стаята. Сега има рафт с чисто нови книги. Тези неща може да изглеждат логични и че се случват с лекота, но всъщност ако не бяха кметският наместник Стоянка Чакърова, зам кметът на Болярово Нина Терзиева и кметът на Болярово Христо Христов, нищо нямаше да се случва”, разказва Иван Александър.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com