30.03.2023

Covid отново настъпва в Ямбол

Плавно, но стабилно повишение на заразените с Коронавирус, отчитат от РЗИ- Ямбол. Броят на заразените продължава да се увеличава и вече достига 175 на 100 000 души население. Увеличава се и броят на настанените в болница. В момента те са 39, на домашно лечение са 344. Наред с дифузното разпространение отново има и клъстерни огнища, поясни д-р Радостина Калчева. Едното е в свинеферма, където 11 от общо 15 работници са болни, а другото е в строителна фирма, в която заразените са шестима. Болестта на всички протича без усложнения и те са на домашно лечение.

До момента са имунизирани общо 985 души, като на 297 е поставена и втора доза.  Ваксините са предвидени както за медици, учители и обитатели на домове за възрастни, но :“Трябва да започнем третата фаза с участващите в изборите, от членовете на избирателните секции“, уточни д-р Калчева.

Все още няма яснота за броя на членовете на избирателните секции, които ще пожелаят да бъдат ваксинирани.

„В момента имаме една кутия на Пфайзер и Бионтек. Това са 195 флакона, които са за около 585 човека. очакваме да получим списъците. Идеята е преди предстоящите избори те да бъдат имунизирани и то с две дози. Затова се избира и тази ваксина, тъй като при нея  интервалът между първа и втора доза е най-кратък“, допълни Калчева. Същевременно от Центъра за заразни и паразитни болести включиха и  Ямбол към областите, в които се разпространява британския вариант на вируса. Неговата циркулация в областта не изненадва специалистите, въпреки че пробата, която е отчетена в Центъра не е изпратена от РЗИ- Ямбол и най- вероятно тестът е направен в София, от пациент с ямболска регистрация.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com