01.04.2023

Без референдум в Ямбол за 5G мрежите

В Ямбол няма да се провежда  референдум по въпроса за изграждането и експлоатацията на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5 G. Решението взеха Общинските съветници на извънредно заседание. За отказ от референдум гласуваха 21, против отказ – 10, трима се въздържаха. При тайния вот един от гласовете се оказа недействителен.

Извънредната сесия се проведе по искане на 14 съветници, включително и председателят на Общинския съвет Антон Шиков. Предложението е внесено след разговори с местен инициативен комитет, чиито членове настояват жителите на града да бъдат питани дали искат да бъде  наложен 2- годишен мораториум върху

изграждането, въвеждането и експлоатацията  на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5 G (пето поколение) на територията на Ямбол. Решението, което взеха съветниците с таен вот гласи, че провеждането на местен референдум се отказва, с оглед неговата незаконосъобразност. Според по-голямата част от съветниците по въпроса трябва да бъде проведен референдум на национално ниво.

В залата по време на заседанието присъства и председателката на Инициативния комитет Дияна Кацарова. Тя уточни, че според нея и членовете на комитета, е редно преди да се пристъпи към стандарт 5 G, да се направят необходимите проучвания, за да се види въздействието върху здравето на хората.

От своя страна председателят Антон Шиков заяви, че е за налагането на мораториум върху въвеждането на стандарт 5 G,  тъй като технологията е за индустриалните превози и транспортни услуги и според него въпросът е има ли нужда да се бърза в България за такава технология, за която останалата инфраструктура не е подготвена. Той подчерта, че интернетът у нас е бърз, оптичната мрежа е прекрасна и всички, които имат нужда от статичен интернет на индустриално ниво го получават. На този етап никой няма да пусне автоматизирано управлявани товарни автомобили, защото нямаме нужните пътища за тях. Единственото, за което ще служи, е за реклами на мобилните оператори и за удоволствие на тинейджърите, които ще могат да си засичат скоростта на телефоните, изрази позиция Антон Шиков. Той обясни, че е за такъв референдум, но за провеждането му на национално ниво. И обясни, че адв. Минчо Спасов е изразил позиция, че ако една-пета от общинските съвети в страната изразят позиция, че искат провеждането на референдум на тази тема Народното събрание ще трябва да го проведе.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com