30.03.2023

Затягат мерките в Ямболска област, учениците отново в он лайн среда

По- строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение от 11 март, реши Медицинският  съвет. Затягането на мерките се налага заради повишената заболеваемост и растящия брой на пациентите в лечебните заведения, посочи зам.- директорът на държавната болница д-р Валентин Вълчев след заседанието на щаба. Освен за учениците, се въвежда и организация за детските градини и яслите:

„Те ще се затварят при болно дете или член от персонала. Пенсионерските клубове се затварят до 24 март. Читалищата, както и залите ще работят с капацитет до 30 процента“, пасочи Вълчев.

Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност.

Отново ще се засилят проверките в големите хранителни магазини, решиха още от  областният щаб.

В момента в Covid отделенията на двете болници в Ямбол  са настанени 72 души, от които 6 в реанимация, заболеваемостта вече е над 330 на 100 000 население.

На този фон продължава и ваксинацията в областта. Мобилни екипи от РЗИ Ямбол ще пътуват до отдалечени населени места в областта, за да поставят ваксини на възрастни и самотни хора.  От инспекцията обещаха и нови доставки за личните лекари, но количествата са недостатъчни. Над 340 са записаните от областта в електронния регистър. През следващите 4 дни през имунизационните кабинети трябва да преминат 180 души, уточни секретарят на РЗИ – Ямбол Донка Желева. Независимо, че системата дава възможност за избор на ваксина, това на практика е неприложимо, тъй като има само дози на „Астра Зенека“:

„Хората трябва да знаят, че ако са се записали до края на март, за ваксина „Пфайзер“, просто няма да им бъде поставена, тъй като в момента няма свободна за тези записвания. Ще се наложи да си направят нова регистрация в системата за нов час, което вероятно ще се случи след 10 април“, уточни Желева. От получените в РЗИ 720 дози ваксини половината ще бъдат раздадени на семейните лекари: „Но и при тях има проблем, защото и при тях има много записани пациенти“, допълни Желева. Втора доза за ваксиниране е осигурена за ангажираните в изборния процес, увериха от РЗИ.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com