30.03.2023

Откриха официално пречиствателната станция на Ямбол

Пречиствателната станция за отпадни води на Ямбол беше открита днес. Нейното изграждане е част от проекта за водния цикъл на града. Общата стойност на проекта, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма Околна среда е близо  44 млн. и 500 хил. лв., като финансовото участие на общината бе 1 133 520 лева. Изграждането на пречиствателната станция беше няколкократно спирано, включително и заради фалит на фирмата изпълнител. Последваха нови процедури и днес водният цикъл на Ямбол е вече факт, като пречиствателната станция работи вече повече от месец, посочи кметът на Ямбол Валентин Ревански: „Благодарение на една такава голяма инвестиция отпадъчните води на Ямбол се пречистват и най- важното е, че след тяхното пречистване, те отговарят на изискванията за заустване,посочи кметът Ревански. Пречиствателното съоръжение все още не е прехвърлено за стопанисване на ВиК – дружеството в Ямбол. След като това стане се очаква поскъпване на цената на водата: „Между 20 и 30 стотинки на кубик“, прогнозира Ревански. Очакванията са че с включването на пречиствателната станция, многобройните сигнали за локални замърсявания на река Тунджа ще бъдат ограничени до минимум.

В изграждането на градската пречиствателна станция е приложена тристепенна технологична линия за пречистване на отпадъчната вода: първично стъпало – механично утаяване,вторично – с биологично пречистване и последната фаза – отстраняване на азот и фосфор. Изградени са съоръжения за обеззаразяване и оползотворяване на отделения газ метан.

Ямбол получава най-високотехнологичното пречиствателно съоръжение в цяла България, подчерта при изказването си кметът Валентин Ревански, изтъквайки важността на ролята му за пречистване на водите на целия град, включително и от индустриалната зона.

Представителят на фирмата изпълнител Иво Диков изрази гордостта си от постигнатото и благодари, както на своя екип, така и на всички институции, имали отношение при процеса на изграждане на съоръженията.

Новооткритият комплекс в южната част на града бе осветен от архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com