22.03.2023

Празнично матине в ямболския Безистен на 9 май с участието на Григор Паликаров и Цвета Паликарова

На празничния 9 май, неделя, от 11:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол почитателите на класическата музика ще се насладят на изпълненията на Камерен оркестър „Дианополис“ и вълшебната флейта на гост-музикантката Цвета Паликарова, дирижирани от един от най-известните и талантливи български диригенти – Григор Паликаров.

Програмата на матинето включва произведения на Вивалди, Хайдн, Чайковски, Сибелиус, Кванц, Елгар.

Билетите за концерта ще се продават на касата в Културно-информационен център „Безистен“ на 30 април, 1, 5, 6, 7 и 8 май.

Музикалната проява ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и до запълване на 50% от капацитета на залата – 100 места.

Гост-диригентът Григор Паликаров е роден през 1971 година в Пловдив. Завършил е Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в родния си град, специалност „Пиано“, с пълен отличен успех и златна значка през 1990 година, след което и Националната музикална академия  „Проф. Панчо Владигеров” в София с магистърски степени по четири специалности: „Оперно-симфонично дирижиране“ при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, „Композиция“ при проф. Д. Тъпков, „Пиано“ при проф. Кр. Тасков и „Хорово дирижиране“ при проф. Ст. Кралев.

От януари 2000 година до април 2019 година е щатен диригент в Софийска опера и балет, а репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия.

Към настоящия момент маестро Паликаров преподава „Оперно-симфонично дирижиране“ в НМА „Проф. П. Владигеров“, където успешно защитава докторска степен по музика през 2017 година и доцентура през април 2019 година. От сезон 2005/2006г. до момента той е и главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик.

Григор Паликаров е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, Държавните опери в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора и др.

Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай и др.

Григор Паликаров композира и концертира като пианист. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица национални и международни награди от конкурсите „Светослав Обретенов“, „Албер Русел“, „Музиката и Земята“ и др. Той е носител и на множество други престижни награди, сред които: „Кристална лира” на СБМТД през 2002,  2012 и 2017 година, „Златно перо” за 2009 година и „Емил Чакъров” – 2019 година.

В рамките на два мандата е бил председател на „Менса”–България, клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Цвета Паликарова е родена през 1985 година във Варна. Завършила е варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Флейта“ през 2004 година при Биляна Найденова. Същата година е приета в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където се дипломира с магистърска степен при проф. Лидия Ошавкова през 2009 година.

През следващите пет години (2009-2014 година) Цвета Паликарова работи като първа соло флейта на Оперно-филхармонично дружество – Варна (впоследствие Театрално-музикален продуцентски център – Варна) и напуска оркестъра заради преместването си в София.

Тя е носител на множество награди от български и международни конкурси, сред които: трета награда (2000 година) и първа награда (2002 година) на Националния конкурс „Д. Христов” – Варна, първа награда на Националната среща – Стара Загора (2001 г.), първа награда на 19-ия национален конкурс „Светослав Обретенов” – Провадия (2004 г.).

Цвета Паликарова е била активен участник в майсторските класове на Волфганг и Матиас Шулц – Русе, 2004 година, Христо Христов – София, 2007 година и Филип Бернолд – Пловдив, 2008 година.

Свирила е като солист на Варминско-Мазурска филхармония – Полша, с оркестъра на Държавна опера – Варна, със „Симфониета” – Варна, със Симфоничен оркестър – Пазарджик и с Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол.

Открояват се соловите и камерните ѝ концерти във Виена (в „Концертхаус”), София (в „Концерти на възглавници”, с квартет „Хорс” и докторанта на НМА Христо Христов) и Варна – в рамките на фестивала „Варненско лято” и като участник в духовият квинтет „Квинтисимо”. Цвета Паликарова осъществява българската премиера на творбата за соло флейта на австрийския композитор Паул Валтер Фюрст „Обаждането на Дориан”, оп. 39, която е записана от нея за Радио – Варна.

Цвета Паликарова е заемала позицията на първа соло флейта и в оркестъра на Държавна опера – Русе, Държавна опера – Бургас (по време на турне в Белгия и Холандия) и Симфоничен оркестър – Пазарджик. С пазарджишката музикална формация участва в две издания на „Фестивала на Егейско море” в Гърция през 2013 и 2014 година. Тя е и постоянен участник в европейските турнета на операта „Порги и Бес” (от 2007 година.).

В момента работи като оркестрант-солист в Академичния симфоничен оркестър към НМА „Проф. П. Владигеров” – София.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com