01.04.2023

Приветствие за 9 май на Кмета на община Болярово Христо Христов

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Честит Ден на Европа!

Честит Ден на победата!

76 години след края на Втората световна война ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред участниците и жертвите на най-катастрофалния период от развитието на човечеството.

По жертви във Втората световна война област Ямбол е на трето място в България след областите София и Пловдив. В тази война от нашата област участват 8860 души, от които 862-ма са загинали. Те са воювали в редиците на 29-ти пехотен полк, в 4-ти конен полк, гвардейска рота и доброволци. По-късно са преименувани като трета Балкано-Дравска дивизия /единствени в България/, защото са победили части на елитните СС- войски на Хитлер.

Изключителна признателност и възхищение изразяваме към мъжествеността и смелостта на нашия съгражданин Каню Иванов Вълков, участвал в заключителния етап на войната и легендарната Дравска епопея. С благодарност за саможертвата и героизма свеждаме глави пред паметта и на Никола Стоянов Ярков, Димо Димитров Марков и десетките други герои от боляровския край, които са заминали за фронта и участват в най-значимите и кръвопролитни боеве, сред които тези при Грабово, Драва-Соболч и Драва Полконя, за да защитят свободата, мира и спокойствието, на които се радваме днес.

Да знаем истината за войната, да сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата, не е просто въпрос на обща култура и човешки морал, а въпрос на живот и смърт. Никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на хитлеристка Германия на 9 май 1945г., днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз.

От нас, хората, зависи бъдещето на човечеството и планетата. Не само с думи, но и на дело сме длъжни с общи усилия да направим България такава, че подвигът и саможертвата на участниците във войната да не са били напразни.

Дълбок поклон пред великия подвиг на героите!

Честит празник!

Христо Христов,

Кмет на Община Болярово

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com