21.03.2023

Община „Тунджа“ обяви дарителска кампания за паметна плоча – мемориал с имената на загиналите в Бояджишкото клане за 145-та годишнина

Община „Тунджа“ обяви дарителска кампания за изграждане на паметна плоча-мемориал с имената на известните жертви на Бояджишкото клане по време на отбелязването на 145 години от Бояджишкия бунт.

На 17 май пред паметника на Априлци в селото отново се събраха представители на различни поколения, за да изразят своята признателност към героизма на предците и да почетат паметта на загиналите в героичните, но и трагични събития от преди 145 години.

Женската певческа група към НЧ „Джон Атанасов -1928“ постави началото на тържествената церемония с възрожденските песни „Боят настана“ и „Вятър ечи“, а ученици от училището в Бояджик бяха подготвили поетичен спектакъл.

Кметът на селото Елена Маджарова припомни трагичните събития от преди 145 години и допълни: „Няма страшна смърт, има страшно робство. Всички ние стоим върху земя, осеяна с кости на герои, пропита с кръвта на мъченици, земя безценна, свята земя“.

В словото си кметът на община „Тунджа“ открои значимостта на събитията преди 145 г., изразявайки гордост, че Бояджик дава своя героичен принос за свободата на България и заяви:

„Днес, пред паметника на Априлци даваме обет, че помним, тачим и няма да забравим паметта на предците ни, защото тяхната жертва не е била напразна, а в името да живеем свободни ние.

Затова сега, 145 години след Бояджишките събития, обявяваме инициативата за изграждане на паметна плоча-мемориал с имената на известните 145 жертви на Бояджишкото клане.

Откриваме дарителска сметка за набиране на средства и ще организираме кампания, за да стане реалност патриотичната идея тези, събирани в годините имена, да бъдат неразделна част от паметника на Априлци….

Чест и слава на героите на Бояджик! Да е светла паметта им!“

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на загиналите, поднесени бяха венци и цветя.

На тържествената церемония присъстваха кметът на общината Георги Георгиев и четиримата му заместници, председателят на Общински съвет Нели Славова, секретарят на общината, зам.-кметът на Стралджа Гроздан Иванов, който е с корени от Бояджик, кметове, общински съветници, ученици и десетки жители на Бояджик, някои от които потомци на загиналите, за да докажат, че нищо не е забравено и никой не е забравен.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com