05.10.2022

Организират ваксинирането по нов начин, вторите дози остават по график

Логистичните центрове в петте общини на Ямболска област ще започнат работа в Регионалната здравна инспекция и филиали на Спешна помощ. Мобилен екип ще ваксинира възрастни и болни хора в малките населени места. Логистичният център в Ямбол ще е в РЗИ и той ще обслужва и част от  населените места в общините Тунджа и Стралджа. Във филиалите на спешна помощ в Тенево, Болярово и Стралджа също ще бъде създадена организация за раздаване на ваксини на личните лекари. В община Елхово това ще става в действащия в момента имунизационен кабинет, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева:

„След като получим заявката до четвъртък от предходната седмица, съответно наша грижа ще бъде, най-късно до обяд в понеделник, да осигурим необходимата ваксина в логистичните пунктове откъдето личните лекари  ще я получат и съгласно заповедта на министъра от понеделник до четвъртък ще се  имунизират лица, които са на 60 над 60 години. Както и лица под 60, ако са диспансеризирани и имат придружаващи заболявания,“ посочи Генчева. Зелените коридори ще са в петък, събота и неделя. Хората, на които трабва да се постави втора доза ще бъдат викани по предварително установения график, без да се съобразават  кой ден от седмицата е.

Мобилен екип от РЗИ ще ваксинира възрастни и болни хора в отдалечени  и труднодостъпни населени места.

„До 25-ти май общопрактикуващите лекари трябва да ни дадат  списъци на трудноподвижни лица“, каза още д-р Генчева.

В момента в Ямбол са налични и четирите вида ваксини. По график се поставят вторите дози от препаратите на Астра Зенека и Пфайзер.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com