28.01.2023

Ямбол прекрачи тъмночервената Ковидзона

От днес и Ямболска област е в тъмночервената Ковид зона. Заболеваемостта надмина 500 на 100 хил. души. От понеделник училищата, в градовете на областта, преминават на ротационен принцип на обучение.
По- строгите противоепидемични мерки се въвеждат за три седмици, като в дистанционна форма на обучение ще са учениците от 5 до 12 клас в Ямбол, Елхово, Стралджа и Болярово, а в селата ще продължат да учат присъствено, уточни директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева. Присъственото обучение ще се преустанови от 18 октомври за учениците от 5,6,9 и 11 клас, а от 1 ноември в електронна среда ще бъдат7,8, 10 и 12 клас.
Детските градини и яслите остават отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки, подчерта д-р Калчева и допълни: „Медицинските лица затова са там, да следят децата имат ли симптоми, имат ли температура… Проявят ли симптоми- има изолатор!“.
Пенсионерските клубове в цялата област ще бъдат затворени, на пазарите и тържищата ще се въведе еднопосочно движение, а потокът в магазините трябва да следва правилото „по 1 човек на 8 кв. метра“, се казва още в заповедта на Здравната инспекция. Преустановяват се всички фестивали, масови мероприятия, свиждания в болници социални заведения. Посещенията в кина, музеи, театри, изложбени и фитнес зали се ограничават до 30 процента от капацитета..От там са преценили, че засега броят на леглата за Ковид пациенти няма да се увеличава, тъй като все още има свободни места.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com