07.02.2023

Излезе от печат първият в България албум-каталог „Кукерските игри в Ямболско – традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит” на Регионален исторически музей – Ямбол

Директорът на Регионален исторически музей – Ямбол Стефан Бакърджиев и етнографът Динка Ангелова представиха „Кукерските игри в Ямболско – традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит”.

„Идеята за създаването на този каталог, който отразява кукерските игри в Ямболско, е много стара. С колегите от музея дълго време си говорехме, че маскарадният фестивал „Кукерландия“ е един от най-ярките фестивали и е хубаво да имаме такъв каталог, който да отразява този изключително интересен и характерен за Ямболско обичай и то по най-добрия начин. Имахме възможността да подготвим един проект и с финансовата подкрепа на Министерство на културата ние издадохме този каталог. Искам да спомена екипа, който беше изцяло ангажиран в неговата разработка – Динка Ангелова, която е автор на текста, Таня Косева, която отговаря за художественото оформление заедно с Кремена Димова“,  каза Стефан Бакърджиев.

Албумът-каталог е луксозно двуезично издание на български и английски език, реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Изданието представя колекцията „Кукерски маски и костюми” на Регионален исторически музей – Ямбол, част от която е включена в мобилната изложба „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”.

Уводната част запознава читателя със създаването на колекцията, на базата на която през 2012 година е изградена мобилната кукерска изложба, гостувала през годините в 22 национални, регионални, общински и специализирани музеи в страната. Представени са основните типове маски, включени в колекцията: кукерски маски, използвани в игрите в последните десетилетия на ХХ век; маски, възстановени по стари фотографии;  авторски маски.

Значително място е отделено на историята на кукерските игри в региона. Проследена е промяната, настъпила през годините при различните видове маски. Описано е облеклото, обредния персонаж и реквизит. Представени са локални варианти на обичая, разигравани в Ямболско през ХХ век.

В следващия раздел на албума са представени кукерски костюми, маски, обредни лица и реквизит, включени в мобилната кукерска изложба. Цветни фотографии и кратки описателни текстове запознават читателя със спецификата на облеклото и маските през ХХ век. Представените образци са част от музейното богатство на Регионален исторически музей – Ямбол, съхранявано във фонд „Етнография”.

В последната част на албума са включени 23 снимки, запечатали моменти от кукерския маскарад в региона през различни години. Те са илюстрация и допълнение на предложения текст за кукерските игри в Ямболско.

Изданието  е първият по рода си каталог, отразяващ автентичните кукерски игри в България и е в унисон с политиката на музея да популяризира богатството на фондовете си чрез качествени печатни издания. В този смисъл то е своеобразно продължение на излезлия през 2017 година каталог на музейната мобилна изложба „Цветна магия от Ямболско“.

Регионален исторически музей – Ямбол приема издаването на албума-каталог като начин за популяризиране и социализиране на музейната колекция, възможност публикуваните експонати да бъдат разгледани извън музейните зали, като отправна точка за нови изследвания.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com