07.02.2023

Крос „Диана“ 2021: Най-старото атлетическо състезание в България ще се проведе в Ямбол

Традиционният републикански лекоатлетически крос „Диана“ ще се проведе на 30 октомври (събота) в Ямбол. Състезанието започва в 10:00 часа пред спортна зала „Диана“, където ще бъдат и финалите. Спортното събитие се организира с подкрепата на Община Ямбол, Българска федерация по лека атлетика и Клуб по лека атлетика „Тунджа“ – Ямбол.

Това е 55-то поредно издание на надпреварата. В него ще се включат около 100 участници от 21 лекоатлетически клубове в страната, които ще са разпределени в 8 възрастови групи.

Участие и тази година ще вземат някои от най-добрите български бегачи към този момент. Силно представилият се първенец на 4000 метра в миналогодишното състезание – Исмаил Сенанджи от „Евър“ – Варна, също ще бъде част от програмата.

Ямбол ще разчита на доброто представяне на спортистите от различните клубове по лека атлетика в града. В кроса ще се представят и ямболски училища със състезатели от пети до дванадесети клас.

Крос „Диана“ е най-старото лекоатлетическо състезание в България и събира едни от най-добрите участници. За първи път се провежда на 4 декември през далечната 1966 г. по инициативата на треньора Велислав Колев. Първата надпревара, както и днес, се провежда по алеите на Градския парк със старт и финал пред зала „Диана“, но през годините се е случвало мястото да бъде променяно. Основна заслуга за запазването на надпреварата, чрез своя неспирен ентусиазъм, има един от най-изтъкнатите и вещи треньори в бяганията на средни и дълги разстояния у нас – Йордан Атанасов.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com