06.02.2023

Поздравление на кмета на община Ямбол Валентин Ревански по повод Деня на народните будители – 1 ноември

Честит Ден на народните будители!

Прекрасна е думата „будител“ – човек, който буди останалите в духовен смисъл. Нашият народ винаги е отдавал дължимата почит на будителите, дори преди обявяването на празника преди почти сто години.

Ние, българите, винаги сме осъзнавали нуждата от тези хора на духа, словото, вярата, които даже с оръжие в ръка са бранили българщината, българското, въздигали са нищите духом, просвещавали са българския народ, укрепвали са духа и духовността му, формирали са неговата култура и национална идентичност.

Днес искам да пожелая на всички ямболци да бъдем будители във всички проявления: да бъдем будни и бодри духом, да бдим и да пазим българщината,  да съблюдаваме реда и законите, да будим духовно другите, за да вдъхновяваме и да насърчаваме доброто.

Да си спомним на този ден и за ямболските будители – от онези непознати за нас книжовници, които са създавали и преписвали книги в Ямболската крепост, учели са децата на българската азбука и на словото Божие, през просветителите в килийното и класното училище в тъмните векове на робството, читалищните дейци, ямболските герои от борбата за църковна независимост и от националноосвободителната революция, та стигнем до най-големите днешни будители – учители, културни дейци, и просветители.

Поклон пред родолюбивото Ви дело!

Честит празник на всички!

Бъдете здрави, бъдете отговорни!

С уважение,

Валентин Ревански

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com