01.02.2023

Беседа в православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

По повод Деня на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж богословът проф. Ангел Кръстев, преподавател в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, изнесе беседа „Църквата и семейството“ в храм „Св. Николай Чудотворец“. В църквата присъстваха много млади хора, както и няколко семейства.

Организатори на събитието са Община Ямбол и Ямболска духовна околия на Сливенската епархия.

Богословът припомни езическата структура на семейството при старите българи и славяните, говори за полигамията, полиандрията, снохачеството при езичниците, които са забранени от християнството, за раждането и възпитанието на добри деца от добротелни и благородни родители.

Проф. Ангел Кръстев оприличи семейството на домашен храм, а връзката между мъжа и жената в брака оприличи на тази между Христос и Църквата. „Съпрузите трябва да приемат другия със слабостите му, да го обичат с тях,“ каза той и уточни, че бракът е изпитание, но съпрузите трябва да имат общи ценности и цели.

Накрая Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, благодари на Община Ямбол за подкрепата и на проф. Ангел Кръстев за поучителната беседа, а след това се обърна към присъстващите младежи с пожелание да идват на църква не само на празници, да се изповядват и да се причестяват.

Архимандрит Димитрий подари на присъстващите православен катехизис, евангелие за деца, книги за православното богослужение, тайнства и обичаи.

В 9:00 часа на 21 ноември, неделя, е началото на  празничната Света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ – Ямбол. Събитието ще бъде излъчено онлайн на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com