09.12.2022

Коледно обръщение на кмета на община Болярово Христо Христов

Уважаеми жители на община Болярово,

скъпи съграждани, дами и господа!

Всички вече сме в очакване на Рождество Христово. Някои заради вяра, други заради празника, трети заради топлината на пълната къща.

След броени дни 2021 година ще остане в историята. Годината беше изключително трудна за всички, изпълнена с много тревоги и предизвикателства, заради пандемията от COVID-19. Тази пандемия ни принуди да променим изцяло работния си календар. Отложихме всички мащабни културни прояви, в това число и тези, които бяха планирани по време на Коледните и Новогодишните празници.

Както не веднъж съм казвал, аз и моят екип сме убедени, че здравето и животът на хората са от първостепенно значение. И вярвам, че всички ще се съгласите, че празникът е истински, когато е изпълнен с радостта и благоденствието на нас, близките ни и на приятелите.

Грижите за децата и възрастните, особено за най-уязвимите, винаги са били приоритет за общинското ръководство, но тази година положихме сериозни усилия и успяхме да повишим социалните мерки.

Осигуряваме топъл обяд на над 270 възрастни хора и хора с увреждания във всички населени места на общината. Съдействахме и на БЧК и на неправителствени организации за осигуряване на пакети с храна и хигиенни материали на близо 500 души.

Отделно с решение на Общински съвет-Болярово подпомогнахме 367 възрастни хора и деца в затруднено материално положение или със заболяване с еднократни помощи в общ размер 32 700 лв.

Осигурихме и грижи за възрастните и работа на 26 души като домашни помощници.

Осигуряваме топъл обяд на 150 ученици от двете учебни заведения на общината, като дори и по време на дистанционното обучение храната им се доставя у дома. Както училищата, така и детската градина с нейните филиали са оборудвани с диспенсъри, сешоари, дезинфектанти и всичко необходимо за спазването на препоръчаните от здравните власти превантивни мерки за хигиена и физическа дистанция.

Още в първите месеци на пандемията и досега общината осигурява необходимите лични предпазни средства за всички работещи в общинските институции, както и за нуждаещи се от цялата община.

Стартирахме бюджета на общината с 9,2 милиона лв., а в края на годината приключваме с над 10 милиона лева.

Очакваме в края на годината да приключим с бюджетен остатък над 2 милиона лева, което ще ни помогне значително за бюджета за 2022 г.

Поставили сме си задача и я следваме, община Болярово да не пропусне нито една възможност да кандидатства за финансиране от оперативните и национални програми. Само за тази година общата стойност на привлечените средства е над 5 милиона лева.

Проектите, които реализираме с външно финансиране по различни програми, са на стойност 3,5 милиона лв., а по капиталовата програма 1,5 милиона лв.

Приключихме подготовката и на новия План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., в който са залегнали и бъдещите проекти за благоустрояване и разширяване на социалните услуги. Продължаваме работата и по проекта „Да съхраним Европа – Умни исторически селища“ като партньор на 7 общини и сдружения от Испания, Португалия, Белгия, Хърватия, Италия, Латвия и Северна Македония.

И тук използвам случая да благодаря на тези, които се включиха в анкетите по тези инициативи и дадоха предложения за подобряване на условията за живот в общината.

Благодаря на всички, които ни давате подкрепа заедно да се преборим с предизвикателствата!

На гражданите и фирмите, които и тази година направиха дарения по различни поводи – за хората от общината и за благоустрояване.

Благодаря и на общинските съветници, на кметовете и кметските наместници, на всички служители на общинската администрация за всеотдайността и неуморния труд, за отговорността, с която подхождат, за усилията, които полагат, за да можем всички ние, изпълнявайки отговорната си обществена роля, да отговорим на очакванията на гражданите, за да изпълним своя дълг.

Благодаря и на държавните институции на територията на общината и областта за добрата съвместна работа .

Коледа е не просто един от християнските празници, тя е символ на надеждата, добротата и на любовта между хората! Иска ми се да вярвам, че ще запазим и пренесем напред тази добросърдечност, която като дебели снежни преспи ще покрие грубостта, озлоблението, враждебността.

Нека сиянието на светлите Коледни и Новогодишни празници озари всяко сърце и ви донесе здраве, удовлетворение и надежда за бъдните дни.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА 2022 ГОДИНА.

С уважение,

Христо Христов, кмет на община Болярово

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com