07.02.2023

За цар на лозята кметът на Болярово коронова Иван Апостолов

Архиерейският наместник на Тополовградската духовна околия  ставрофорен иконом Николай Клюнков благослови лозята край Болярово на днешния 14 февруари преди традиционния ритуал по зарязване в деня на Свети Трифон Зарезан. И тази година празникът бе организиран от Община Болярово и Народно читалище „Възраждане-1912“. За цар на лозята кметът на община Болярово Христо Христо коронова Иван Апостолов.

2825 дка лозови насаждения се отглеждат от земеделски производители в землището на гр. Болярово и село Стефан Караджово, 680 дка се стопанисват от частни лица. От гроздето, отглеждано в масива в Болярово, е произведено тероарното вино Каберне Совиньон 2015, с което ямболската изба спечели златен медал от престижния конкурс Vinalies Internationales в Париж, припомни кметът Христо Христов. Той пожела богата реколта и здраве на всички производители, както и любов в семействата им.

След ритуалното зарязване на лозята се проведе и традиционния конкурс за най-добро домашно вино. Атанас Маринов взе наградата за първо място при черното вино. Председателят на Общинския съвет Атанас Дженков получи две награди – първо място при белите вина и второ място при черните. С две награди е и Стоян Петков от Крайново – трето място при черните и второ място при белите вина. Третото място при белите вина е за Стоян Станков от Воден. Първенството при розето бе определено за Иван Ставрев, а второто и третото място заеха Димитър Ненов от Крайново и Янчо Апостолов от Шарково.

Кметът Христо Христов връчи и специална грамота за най-добър дегустатор и благодарност за активно участие в обществения живот на общината на Георги Ставрев с пожелание за щастие и любов в семейството му.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com