02.02.2023

Община „Тунджа“ почете паметта на Васил Левски в с. Тенево

За първа година пред паметната плоча на Васил Левски на училището в с. Тенево, което носи неговото име, беше чествано безсмъртието на Апостола на свободата.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, почетният гражданин на община „Тунджа“ Стефка Керемедчиева, кметът на Тенево Димитър Комитов, учители и ученици почетоха паметта на Васил Левски и се включиха в церемонията, посветена на 149 години от неговата гибел.

„Заветите на Васил Левски и днес могат да бъдат пътеводител и морален критерий за всеки“, каза в приветственото си слово кметът на общината Георги Георгиев и припомни неговите уроци: „С безкористния си пример той ни учи, че народната работа стои над всичко; учи ни да вярваме в задружните усилия, против които не може да противостои и най-силната стихия; учи ни, че са важни делата, а не думите. Безценни уроци, които трябва да помним и да предаваме“. Той изтъкна още, че е дълг на всички Васил Левски да не остане само героят от историческите хроники, от разказите и стихотворенията на поети и писатели, а да опазим жива паметта за святото му дело и да не позволим идеалите му да останат само спомен. „Наш дълг е да опазим чиста и свята България, за да сбъднем мечтата на Апостола и да не е напразна саможертвата му!“, каза в заключение тунджанският кмет.

Учениците от Обединено училище „Васил Левски“ с. Тенево бяха подготвили стихотворения и песни за Апостола.

Пред паметната плоча бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com