02.02.2023

Регионалният исторически музей в Ямбол затвори врати в знак на протест

Служителите и от  Регионалния исторически музей в Ямбол  днес няма да приемат посетители в знак на протест. Недоволството им е срещу предвиденото минимално увеличение на средствата, заложени в проекта за държавния бюджет.   

Мотивите на служителите да се включат в националния протест  са, че с предвиденото 5% увеличение на основния стандарт за субсидиране на музеите и галериите е невъзможно да се извършва качествена дейност, подчерта председателят на синдикалната организация Тодор Вълчев:

Нашето желание е да привлечем вниманието на обществеността. ние сме една от трите най- богати страни на територията на Европа и същевременно отделяме най- малко средства за тяхното опазване, проучване и популяризиране. То е под 1 процент от БВП, докато в другите страни от ЕС отделят повече от 1,5 процента от БВП.“ 

Същевременно заплатите на служителите в музеите остават едни от най- ниските в Европа и страната, поясни синдикалният лидер:

 „Средната работна заплата в културните институции е между 850 и 900 лв. има колеги, които работят почти на минималната работна заплата„. 

Ефективният протест е насрочен само за днес, допълни Вълчев.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com